Εάν τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή, είναι σχεδόν απίθανο να παρατηρήσετε έλλειψη αυτής της τόσο σημαντικής βιταμίνης. Μισό φλιτζάνι ωμή κόκκινη πιπεριά ή 3/4 της κούπας χυμός πορτοκαλιού θα προσφέρει την ημερήσια δόση μας, ενώ 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένο μπρόκολο θα σας φέρει τουλάχιστον στα μισά του στόχου. Το σώμα σας δεν παράγει ούτε αποθηκεύει βιταμίνη C, επομένως πρέπει να την καταναλώνετε κάθε μέρα.

Τα πιο πιθανά άτομα να εμφανίσουν έλλειψη περιλαμβάνουν άτομα με γενικότερα κακή διατροφή, με νεφρική νόσο που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, άτομα που πίνουν πολύ αλκοόλ και καπνιστές. Θα χρειαστείτε επιπλέον βιταμίνη C την ημέρα για να βοηθήσετε στην αποκατάσταση της βλάβης που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες που σχηματίζονται όταν καπνίζετε.

Αργή επούλωση πληγών

Όταν πληγώνεστε, τα επίπεδα της βιταμίνης C στο αίμα και στους ιστούς σας μειώνονται. Το σώμα σας την χρειάζεται για να παράγει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που παίζει ρόλο σε κάθε στάδιο αποκατάστασης του δέρματος. Και η βιταμίνη C βοηθά τα ουδετερόφιλα, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμά τις λοιμώξεις, να λειτουργούν καλά.

Αιμορραγία ούλων, ρινορραγίες, μώλωπες

Η βιταμίνη C διατηρεί τα αιμοφόρα αγγεία σας υγιή και βοηθά στην πήξη του αίματός σας. Το κολλαγόνο είναι επίσης απαραίτητο για υγιή δόντια και ούλα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με ουλίτιδα που έτρωγαν γκρέιπφρουτ για 2 εβδομάδες παρατήρησαν ότι τα ούλα τους δεν αιμορραγούσαν τόσο πολύ.

Αύξηση βάρους

Η πρώιμη έρευνα έχει βρει μια σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης C και υψηλότερων ποσοτήτων σωματικού λίπους, ειδικά λίπους στην κοιλιά. Αυτή η βιταμίνη μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στο πόσο καλά το σώμα σας καίει λίπος για ενέργεια.

Ξηρό, ρυτιδιασμένο δέρμα

Τα άτομα που ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή με άφθονη βιταμίνη C μπορεί να έχουν πιο λείο και απαλό δέρμα. Ένας πιθανός λόγος: Επειδή η βιταμίνη C είναι αντιοξειδωτική, άρα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματός σας από τις ελεύθερες ρίζες που διασπούν τα έλαια, τις πρωτεΐνες, ακόμη και το DNA.

Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

Δεδομένου ότι η βιταμίνη C έχει πολλές εργασίες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, τα χαμηλά της επίπεδα μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε πιο εύκολα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η βιταμίνη C μπορεί να σας προστατεύσει από ασθένειες όπως η πνευμονία και οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης. Μπορεί ακόμη και να μειώσει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας