Σε γενικές γραμμές, το να πούμε ότι μια γάτα "φέρεται περίεργα" είναι πλεονασμός. Ό,τι και να κάνουν οι γάτες έχει την πιθανότητα να φανεί κωμικό, επειδή οι γάτες απλά δεν νοιάζονται για το αν έχουν κοινό. Οι καθημερινές αστείες σαχλαμάρες μιας γάτας όμως είναι διαφορετικές από τα παρακάτω προβλήματα συμπεριφοράς, που μπορεί να κάνουν την συμβίωση δύσκολη.

Δεν χρησιμοποιεί την άμμο της

Μήπως η γάτα σας έχει κυρήξει μποϊκοτάζ στην άμμο; Αν η άμμος είναι καθαρή, τότε μάλλον δεν της αρέσει το κουτί που έχετε αγοράσει. Χρησιμοποιήστε μη αρωματισμένη άμμο σε ένα ακάλυπτο κουτί και καθαρίστε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Τοποθετήστε το κουτί όπου δεν υπάρχει πολλή κίνηση.

Ψεκάζει τους τοίχους

Οι γάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ούρα τους για να μαρκάρουν την περιοχή τους. Τείνουν να το κάνουν όταν βρίσκονται σε σύγκρουση με μια άλλη γάτα, νιώθουν ανασφάλεια ή αναζητούν σύντροφο. Εάν υπάρχει έντονο στρες, πολλές γάτες στο σπίτι ή αλλαγές στη ρουτίνα, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα μια γάτα να σημαδέψει την περιοχή της. Για να σταματήσετε τον ψεκασμό, στειρώστε τη γάτα σας.

Ξύνει τα έπιπλα

Στις γάτες αρέσει να ξύνουν επιφάνειες που βρίσκουν μπροστά τους. Το κάνουν για να παίξουν, να τεντωθούν, να ακονίσουν τα νύχια τους και να μαρκάρουν την περιοχή τους. Αγοράζοντας ένα κατάλληλο ξύλο - αν και σε πολλές περιπτώσεις ένα γερό ξύλο από έξω μπορεί να κάνει επίσης δουλειά, εφόσον το έχετε απολυμάνει πρώτα για μικρόβια - και κρεμώντας αρχικά πάνω του παιχνίδια θα καταφέρετε να τραβήξετε την προσοχή της γάτας μακριά απ' τους καναπέδες σας.

Βγάζει νύχια

Όταν οι γάτες παίζουν, μερικές φορές θα βγάλουν νύχια. Για να διοχετεύσετε την ενέργεια της γάτας σας με ασφάλεια, χρησιμοποιήστε παιχνίδια όπως μπάλες ή ένα ψεύτικο ποντίκι. Μια χάρτινη σακούλα μπορεί να τους προσφέρει ώρες έντονης διασκέδασης - γενικά, οι γάτες μπορούν να πάθουν εμμονή με τυχαία αντικείμενα στο σπίτι και να παίζουν αποκλειστικά με αυτά για διαστήματα.

Ξυπνάει στη μέση της νύχτας

Δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτό. Οι γάτες είναι νυχτερινά ζώα. Αν συχνά σας ξυπνάει επειδή θέλει φαγητό και το πιάτο της είναι άδειο, επενδύστε σε μία αυτόματη ταΐστρα. Όπως θα κάνατε και με ένα μωρό, προσπαθήστε να μην σηκώνεστε να δείτε τι έγινε κάθε φορά, επειδή η γάτα σας θα καταλάβει ότι αυτός είναι ένας αλάνθαστος τρόπος να κερδίσει την προσοχή σας.

Νιαουρίζει πολύ

Το νιαούρισμα είναι κυρίως για ανθρώπους. Οι γάτες νιαουρίζουν για να ζητήσουν φαγητό ή να τραβήξουν την προσοχή, ή και απλώς για να μας χαιρετίσουν. Εάν η γάτα σας νιαουρίζει πολύ και δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί ή αν φαίνεται στενοχωρημένη, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας. Αν ζητάει φαγητό, μην της δίνετε όσο κλαίει. Δώστε της όταν είναι ήρεμη, για να αρχίσει να καταλαβαίνει ότι η ηρεμία είναι καλύτερη λύση.

Αγχώνεται όταν φεύγω από το σπίτι

Είναι πολύ πιθανό να συμβεί. Αφήστε στο πάτωμα μερικά από τα αγαπημένα της παιχνίδια. Παίξτε μαζί της τακτικά για να κάψετε επιπλέον ενέργεια, ώστε να ξεκουράζεται όταν μένει μόνη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα