Η δυσκοιλιότητα δεν είναι ούτε σπάνιο πρόβλημα, ούτε αναγκαστικά κάτι επικίνδυνο. Μπορεί να είναι απλώς η αντίδραση του οργανισμού σε κάτι που φάγατε - ή και σε άλλους παράγοντες, όπως το στρες. Ορίστε μερικές λανθασμένες πεποιθήσεις που μπορεί να είχατε γύρω από το ζήτημα, αλλά και η εξήγησή τους.

 Μύθος: Θα πρέπει να πηγαίνετε τουαλέτα κάθε μέρα

Ο καθένας είναι διαφορετικός. Μερικοί άνθρωποι πηγαίνουν τρεις φορές την ημέρα, άλλοι τρεις φορές την εβδομάδα. Είναι συνηθισμένο να υπάρχει κένωση μία φορά την ημέρα. Αλλά είναι εντάξει να περάσετε λίγες μέρες χωρίς να πάτε τουαλέτα, αρκεί να αισθάνεστε καλά. Εάν έχετε λιγότερες από τρεις κενώσεις σε μια εβδομάδα, έχετε δυσκοιλιότητα. Το πρόβλημα είναι σοβαρό εάν έχετε λιγότερο από μία κένωση την εβδομάδα.

Μύθος: Δημιουργούνται τοξίνες

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η δυσκοιλιότητα προκαλεί το σώμα να απορροφά δηλητηριώδεις ουσίες στα κόπρανα, οδηγώντας σε ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, το άσθμα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Αυτό δεν ισχύει. Επίσης, η δυσκοιλιότητα δεν είναι ασθένεια.

Μύθος: Χρειάζεστε απλώς περισσότερες φυτικές ίνες

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετές, επομένως είναι πιθανώς καλή ιδέα να τρώτε περισσότερα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και άλλες φυτικές τροφές, όπως και να πίνετε περισσότερο νερό. Προσθέστε φυτικές ίνες σταδιακά, ώστε το σώμα σας να τις συνηθίσει. Εάν εξακολουθείτε να έχετε δυσκοιλιότητα μετά από αυτό, μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι, όπως μια ιατρική πάθηση ή μια παρενέργεια από ορισμένα φάρμακα.

Αλήθεια: Ναι, συμβαίνει συχνά στις διακοπές

Τα ταξίδια αλλάζουν την καθημερινή ρουτίνα και τη διατροφή σας. Όσο λείπετε, πίνετε άφθονο νερό. Μείνετε επίσης ενεργοί. Περπατήστε όσο μπορείτε και κάντε διατάσεις για να ξεπιαστείτε σε ένα ταξίδι με αυτοκίνητο. Περιορίστε το αλκοόλ και τρώτε φρούτα και λαχανικά.

Αλήθεια: Η τουαλέτα επηρεάζεται από την διάθεση

Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα ή να την επιδεινώσει. Η μείωση του στρες μέσω του διαλογισμού, της γιόγκα και των διάφορων τεχνικών χαλάρωσης βοηθά. Το μασάζ στην κοιλιά θα  χαλαρώσει τους μύες που υποστηρίζουν τα έντερα, κάτι που θα μπορούσε να σας βοηθήσει να πηγαίνετε στην τουαλέτα πιο τακτικα.

 Αλήθεια: Κάποια φάρμακα την προκαλούν

Ορισμένα φάρμακα για τον πόνο, την κατάθλιψη, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη νόσο του Πάρκινσον συνδέονται με τη δυσκοιλιότητα. Ενημερώστε τον γιατρό σας για τι συμβαίνει. Ίσως μπορέσετε να πάρετε κάτι άλλο. Τα συμπληρώματα ασβεστίου και σιδήρου, ειδικά αν παίρνετε και κάτι άλλο που επηρεάζει τα κόπρανα σας, μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα.

Μύθος: Όλες οι φυτικές ίνες είναι το ίδιο

Υπάρχουν δύο είδη φυτικών ινών. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα και τα βοηθούν να περάσουν από τα έντερα σας πιο γρήγορα. Καλές πηγές είναι τα ψωμιά ολικής αλέσεως, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά. Οι διαλυτές ίνες διαλύονται στο νερό. Είναι στα φασόλια, τα μπιζέλια και κάποιες άλλες φυτικές τροφές.

Αλήθεια: Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα όντως βοηθούν

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, καθώς και στο φυσικό καθαρτικό σορβιτόλη.

Αλήθεια: Το νερό βοηθά σημαντικά

Η λήψη αρκετού νερού διατηρεί τα κόπρανα σας μαλακά και ανακουφίζει από την δυσκοιλιότητα. Μπορείτε να το πάρετε από ποτά ή τροφές πλούσιες σε νερό, όπως φρούτα και λαχανικά. Περιορίστε ή αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ, που αντιθέτως προκαλούν αφυδάτωση.

Μύθος: Ο καφές είναι καλή λύση

Είναι αλήθεια ότι η καφεΐνη μπορεί να διεγείρει τους μύες του πεπτικού σας συστήματος να συστέλλονται, προκαλώντας κινητικότητα του εντέρου. Επειδή όμως η καφεΐνη (ειδικά η υπερβολική καφεΐνη) είναι αφυδατωτική, δεν συνιστάται. Επομένως, εάν έχετε δυσκοιλιότητα, αποφύγετε το ή επιλέξτε ντεκαφεϊνέ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας