Η λαρυγγίτιδα ή κρουπ είναι συχνή νόσος  του ανώτερου αναπνευστικού της παιδικής ηλικίας.

Πρόκειται για  μια κατάσταση που προσβάλλει ξαφνικά τα βρέφη και τα νήπια και προκαλεί στένωση του λάρυγγα οπότε ονομάζεται λαρυγγίτιδα.

Όταν η λοίμωξη επεκτείνεται και στην τραχεία, στους βρόγχους ή και στους πνεύμονες ονομάζεται αντίστοιχα λαρυγγο-τραχειίτια, λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα ή λαρυγγοτραχειοβρογχοπνευμονίτιδα. Συνηθέστερη είναι η λαρυγγίτιδα η οποία οφείλεται σε διάφορους ιούς ή μπορεί να είναι και αλλεργικής αιτιολογίας

Τα μωρά και τα νήπια κάτω των 3 ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη, μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ψευδοκρουπ εάν οι μητέρες τους λαμβάνουν ιχθυέλαιο και βιταμίνη D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτό είναι το συμπέρασμα κλινικής μελέτης που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας (European Respiratory Society - ERS)

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που διερευνά την πιθανή επίδραση του ιχθυελαίου, ή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και της βιταμίνης D που περιέχει, στην ψευδοκρουπ που προκαλείται συχνά από λοιμώξεις με ιούς παραϊνφλουέντζας.

"Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβολιασμός ή άλλα προληπτικά μέτρα", δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Nicklas Brustad, στο συνέδριο.

Ο ιατρός και επιστήμονας που εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης στο πλαίσιο της μελέτης "Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood (COPSAC)" πρόσθεσε: "Δεδομένου ότι η ψευδοκρουπ εμφανίζεται σε βρέφη και μικρά παιδιά, οι στρατηγικές πρόληψης που ξεκινούν από την εγκυμοσύνη είναι σημαντικές".

Στη διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 736 έγκυες γυναίκες και τυχαιοποιήθηκαν σε 4 σχήματα χορήγησης συμπληρωμάτων:

  1. Υψηλή δόση βιταμίνης D (2800 IU/ημέρα) και 2,4 g ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας (ιχθυέλαιο)
  2. Υψηλή δόση βιταμίνης D (2800 IU/ημέρα) και ελαιόλαδο
  3. Τυπική δόση βιταμίνης D (400 IU/ημέρα) και 2,4 g ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας (ιχθυέλαιο)
  4. Τυπική δόση βιταμίνης D (400 IU/ημέρα) και ελαιόλαδο

Οι γυναίκες έλαβαν τα συμπληρώματα από την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης έως μία εβδομάδα μετά τον τοκετό. Τα παιδιά παρακολουθήθηκαν για 3 χρόνια. Συνολικά 97 από τα 695 παιδιά ανέπτυξαν ψευδοκρουπ (14%).

Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έπαιρναν ιχθυέλαιο είχαν μόλις 11% κίνδυνο να αναπτύξουν ψευδοcroup.

Με συμπλήρωμα ελαιολάδου, ο κίνδυνος ήταν 17%. Η πρόσληψη ιχθυελαίου συσχετίστηκε έτσι με απόλυτη μείωση του κινδύνου κατά 6%. Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν λάβει υψηλές δόσεις βιταμίνης D είχαν επίσης μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ψευδοκρουπ.

Ήταν επίσης 11% - σε σύγκριση με 18% στην ομάδα με τη συνήθη δόση βιταμίνης D. Η απόλυτη μείωση του κινδύνου σε αυτή την περίπτωση ήταν 7% και η αναλογία κινδύνου ήταν 0,60

Σύμφωνα με τον Brustad, δεν υπήρξε αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο συμπληρωμάτων. Επιπλέον, η προσαρμογή για το άλλο συμπλήρωμα, τον επίμονο συριγμό και τις λοιμώξεις της κατώτερης αναπνευστικής οδού δεν θα άλλαζε τα αποτελέσματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια