Συστάσεις για τη χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου κατά της CoViD, δημοσιοποίησαν σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Όπως επισημαίνουν σε εκθεσή τους οι ειδικοί των δύο φορέων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίθηκαν πρόσφατα δύο νέα ενημερωμένα εμβόλια, τα Comirnaty Original/Omicron BA.1 και Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1 των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna.

Τα δύο δισθενή σκευάσματα για χρήση ως αναμνηστική δόση που προτείνονται πρόσφατα για έγκριση από τον EMA, διευρύνουν την ανοσία έναντι των παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία, ειδικά την Όμικρον και τις υπο-παραλλαγές της. Η έκθεση του ανοσοποιητικού συστήματος σε σύγχρονες εκδόσεις του ιού, ώστε να αναγνωρίζει τις επόμενες παραλλαγές, είναι το κλειδί για τη δημιουργία μιας ευρύτερης ανοσολογικής απόκρισης.

Αν και αυτά τα δύο πρώτα προσαρμοσμένα εμβόλια είναι εγκεκριμένα για χρήση σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν λάβει τουλάχιστον πρωτογενή εμβολιασμό κατά της COVID-19. Το ECDC και ο EMA συμβουλεύουν ότι οι αναμνηστικές δόσεις με αυτά πρέπει να απευθύνονται κατά προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πρόκειται για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ανοσοκατεσταλμένους και άτομα με υποκείμενες παθήσεις, που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19 και έγκυες γυναίκες.

Επιπλέον, οι διαβιούντες και το προσωπικό δομών μακροχρόνιας φροντίδας θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπορεί επίσης να χρειαστούν το εμβόλιο, λόγω της αυξημένης έκθεσής τους σε περίπτωση μελλοντικών νέων κυμάτων του SARS-CoV-2 και του βασικού τους ρόλου στην εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Φθινοπωρινό πρόγραμμα

Όπως αναφέρεται στη σύσταση, ο έγκαιρος εμβολιασμός και η ανάπτυξη αναμνηστικών δόσεων ενόψει μιας πιθανής φθινοπωρινής και χειμερινής έκρηξης κρουσμάτων COVID-19 είναι ουσιαστικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων και την αποτροπή κορεσμού των συστημάτων Υγείας. Τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί ή δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση, συνιστάται να προσέλθουν για εμβολιασμό.

Τα προσαρμοσμένα εμβόλια που εγκρίθηκαν πρόσφατα εγκρίνονται για χρήση ως αναμνηστικές δόσεις μόνο σε άτομα που ολοκλήρωσαν τουλάχιστον μια αρχική σειρά (αρχικός εμβολιασμός), ανεξάρτητα από το ποια εμβόλια χρησιμοποιήθηκαν τότε.

Τα αρχικά εμβόλια COVID-19 εξακολουθούν να παρέχουν προστασία από σοβαρή νόσηση, νοσηλεία και θάνατο και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για αρχικούς εμβολιασμούς και να λαμβάνονται υπόψη για αναμνηστικές δόσεις, όταν δεν είναι ακόμη διαθέσιμα νεότερα προσαρμοσμένα εμβόλια.

Μελλοντικά εμβόλια

Περαιτέρω προσαρμογές της σύνθεσης των εμβολίων COVID-19 είναι αναπόφευκτες για την αντιμετώπιση υφιστάμενων και μελλοντικών κυκλοφορούντων παραλλαγών. Τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η ανοσολογική απόκριση που προκαλείται από τα εγκεκριμένα προσαρμοσμένα εμβόλια κατά της BA.1 (Όμικρον 1) υπερβαίνει τα επιλεγμένα στελέχη και καλύπτει άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, όπως τα BA.2, BA.2.75 και BA.5.

Εκτός από τα δύο εγκεκριμένα προσαρμοσμένα εμβόλια που στοχεύουν την υποπαραλλαγή Όμικρον 1 και το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, ο EMA αξιολογεί ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο που ταιριάζει με το αρχικό στέλεχος και τις υποπαραλλαγές Omicron 4 και Όμικρον 5. Υπάρχουν επίσης ανασκοπήσεις σε εξέλιξη για νέα εμβόλια, τα οποία θα επεκτείνουν περαιτέρω τις επιλογές για εμβολιασμούς.

Οι εθνικές αρχές καλούνται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την κυκλοφορία των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων και του τύπου των εμβολίων, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η εξάπλωση της μόλυνσης, τον αντίκτυπο της COVID-19 σε διαφορετικούς πληθυσμούς και την εμφάνιση νέων παραλλαγών. Αυτά τα στοιχεία θα καθορίσουν ποια εμβόλια λαμβάνουν οι άνθρωποι και πότε, με βάση το επίπεδο κινδύνου και την επιδημιολογική κατάσταση.

Δημ.Κ.

Πηγές:
ECDC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι μας λέει η σύσταση του σώματος
Σηψαιμία: Πλεονέκτημα η συνεχής έγχυση αντιβιοτικών [μελέτη]
Δ. Παρασκευής: Να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες - Έχουμε νέες παραλλαγές του κορωνοϊού