Μεμονωμένες αναφορές πλακώδους κυτταρικού καρκινώματος και λεμφώματος γύρω από τα εμφυτεύματα στήθους, ώθησαν τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να εκδώσει προειδοποίηση ασφαλείας. Παρόλο που η αιτιώδης συνάφεια δεν έχει αποδειχθεί, οι γιατροί και οι ασθενείς καλούνται να δώσουν προσοχή. Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι μάλλον ελάχιστος.

Ο FDA αντιδρά σε λιγότερες από 20 περιπτώσεις ακανθοκυτταρικού καρκινώματος και 30 περιπτώσεις λεμφώματος που είτε περιγράφηκαν στη βιβλιογραφία είτε αναφέρθηκαν στον Οργανισμό. Σε αυτά περιλαμβάνονταν 10 καρκινώματα πλακωδών κυττάρων και 12 λεμφώματα που αναφέρθηκαν στο εργαλείο αναφοράς ιατρικών συσκευών του FDA.

Δεδομένου ότι 400.000 γυναίκες λαμβάνουν εμφυτεύματα στήθους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο (συμπεριλαμβανομένων 100.000 για αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση καρκίνου του μαστού), πρόκειται για πολύ μικρό αριθμό και, όπως συμβαίνει πάντα με τις αναφορές μεμονωμένων περιπτώσεων, η αιτιώδης συνάφεια είναι δύσκολο να διαπιστωθεί.

Τα καρκινώματα και τα λεμφώματα εντοπίστηκαν στον ουλώδη ιστό γύρω από από το κέλυφος σιλικόνης των εμφυτευμάτων.

Σε αυτό το σημείο μπορεί να σχηματιστεί αναπλαστικό λέμφωμα μεγάλων κυττάρων (ALCL) μετά την εμφύτευση εμφυτευμάτων με υφή, τα οποία έχουν αποσυρθεί από την αγορά, αλλά αυτά δεν είναι πανομοιότυπα με τα λεμφώματα που παρατηρούνται τώρα. Ο FDA είχε επισημάνει για πρώτη φορά τον κίνδυνο ALCL το 2011.

Το ALCL πιστεύεται ότι προκύπτει από τη φλεγμονώδη αντίδραση που εμφανίζεται όταν οι τραχιές επιφάνειες των εμφυτευμάτων κινούνται πάνω στο υπόστρωμα. Είναι πάντως σπάνιο. Από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, 1.130 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στον FDA.

Το πλακώδες καρκίνωμα και το λέμφωμα, αν πραγματικά προκαλούνταν από τα εμφυτεύματα, θα ήταν ακόμη πιο σπάνια.

Η συχνότητα εμφάνισης και οι παράγοντες κινδύνου δεν είναι ακόμη γνωστοί, σύμφωνα με τον FDA.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]