Περισσότεροι από 6 στους 10 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο δέρματος -δερματικό  ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα- είδαν τους όγκους τους να εξαφανίζονται εντελώς ή σχεδόν, όταν υποβλήθηκαν σε ανοσοθεραπεία πριν την εγχείρηση.

Tο University of Texas MD Anderson Cancer Center, ανακοίνωσε τα ευρήματα τη Δευτέρα στο συνέδριο European Society for Medical Oncology Congress 2022. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ανοσοθεραπεία πριν την εγχείρηση επέτρεψε να είναι η εγχείρηση σε ορισμένα περιστατικά λιγότερο επεμβατική και να οδηγεί στη διατήρηση της λειτουργικότητας. Θεωρούν ότι θα κάνει τεράστια διαφορά στην ποιότητα ζωής στο μέλλον.

Το MD Anderson πραγματοποίησε διεθνή κλινική δοκιμή φάσης ΙΙ σε πολλά κέντρα στις ΗΠΑ, Αυστραλία και Ευρώπη. Εγγράφηκαν 79 ασθενείς- κυρίως άντρες -με μέση ηλικία τα 73 χρόνια, με δερματικό  ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα σταδίου II έως IV.

Ποσοστό 51% από αυτούς, που αντιμετωπίστηκαν με έως 4 δόσεις του cemiplimab, είχαν παθολογικά πλήρη απόκριση-δεν φάνηκαν κύτταρα όγκου  στην εγχείρηση.

Ποσοστό 13% των ασθενών είχε σημαντική παθολογική απόκριση (λιγότερο από το 10% του άγκου φάνηκε στην εγχείρηση).

Στην έρευνα με επικεφαλής τον Dr. Neil Gross, 70 από τους 79 συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εγχείρηση.

Από αυτούς, 9 ασθενείς που δεν υποβλήθηκαν σε εγχείρηση 3, όπως έδειξε η απεικονιστική εξέταση δεν είχαν ανταποκριθεί στην ανοσοθεραπεία, 2 δεν συνέχισαν, 2 είχαν εξέλιξη της νόσου και 2 είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες.

14 ασθενείς είχαν σοβαρές- αλλά όχι αμέσως- απειλητικές για τη ζωή ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι πιο κοινές ήταν κόπωση εξάνθημα, διάρροια και ναυτία. 4 ασθενείς πέθαναν και επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας θεωρήθηκε σχετική με την αγωγή.

 

Πηγές:
New England Journal of Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Νέες συστάσεις ΕΜΑ για τις ελλείψεις στα φάρμακα
Οι γυναίκες ιατροί περιθάλπουν καλύτερα τις γυναίκες ασθενείς [μελέτη]