Ερευνητές αποκάλυψαν νέο ρομπότ που μπορεί να προβλέψει και να πιάσει ηλικιωμένους πριν πέσουν-πιθανόν σημαντική εξέλιξη για τη φροντίδα αυτού του πληθυσμού.

Η νέα συσκευή που μοιάζει με ηλεκτρικό αμαξίδιο έχει προστατευτικά κιγκλιδώματα που φτάνουν μέχρι το ισχίο ενός ατόμου και είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες για να κρίνουν πότε ένα άτομο αρχίζει να χάνει την ισορροπία του.

Οι χρήστες δένονται σε μια ζώνη και όταν αρχίζουν να γέρνουν, το ρομπότ την τραβά για να μην πέσουν.

Οι εφευρέτες του είναι από το Nanyang Technological University (NTU) στη Σιγκαπούρη και ονόμασαν το ρομπότ "Mr. Bah".

Δήλωσαν ότι το ρομπότ που προλαμβάνει τις πτώσεις είναι σημαντική εξέλιξη καθώς οι πτώσεις συχνά καταλήγουν σε τραυματισμό ή θάνατο.

Ο Ang, του Rehabilitation Research Institute of Singapore, συνεργάστηκε με ερευνητές του NTU Singapore και του Tan Tock Seng Hospital για να δημιουργήσουν το ρομπότ.

Μέχρι τώρα, η συσκευή έχει δοκιμαστεί σε 29 συμμετέχοντες οι οποίοι ήταν ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμό στον εγκέφαλο ή στη σπονδυλική στήλη.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής που διήρκεσε 3 ημέρες ανα συμμετέχοντα, το ρομπότ βοήθησε ηλικιωμένους με το να κάθονται, να στέκονται και να περπατούν. Δεν καταγράφηκαν πτώσεις.

Στόχος της ομάδας είναι να αποκτήσει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές για τη συσκευή σε σημαντικές αγορές παγκοσμίως.

Οραματίζεται 2 εκδοχές. Μια για χρήση στα νοσοκομεία και μια για χρήση στο σπίτι