Οι καρκίνοι σε νεότερης ηλικίας ενήλικες είναι αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα και πιθανόν σχετίζονται με παράγοντες όπως φτωχή διατροφή, παχυσαρκία και αδράνεια.

Από τη δεκαετία του 1990 ποσοστά διαφόρων καρκίνων έχουν αυξηθεί σε πολλές χώρες σε ανθρώπειους κάτω των 50 ετών.

Αν και οι αιτίες δεν είναι πλήρως σαφείς, είναι πιθανόν οι αλλαγές του τρόπου ζωής και αλλαγές στο περιβάλλον να παίζουν ρόλο.

Επισκόπηση ανακάλυψε ότι τις πρόσφατες δεκαετίες ποσοστά 14 ειδών καρκίνου αυξάνονται ετησίως σε νεότερους ενήλικες σε διάφορες χώρες -από τις ΗΠΑ και τον Καναδά έως τη Σουηδία και τη Βρετανία, τον Ισημερινό, την Ουγκάντα και την Νότια Κορέα.

Οι καρκίνοι καλύπτουν όλο το φάσμα περιλαμβανομένων του μαστού, του παχέος εντέρου,  του οισοφάγου, των νεφρών, του ήπατος του στομάχου και του παγκρέατος.

Ο ερευνητής Dr. Shuji Ogino, του  Brigham and Women's Hospital δήλωσε ότι για ορισμένους καρκίνους οι αυξημένες εξετάσεις ενδεχομένως μπορούν να εξηγούν μερικώς την αυξημένη εμφάνιση.

Πολλοί από τους καρκίνους που αυξάνονται εμφανίζονται στο πεπτικό σύστημα, δείχνοντας πιθανό ρόλο του εντερικού μικροβιώματος

Το μικροβίωμα εξαρτάται μερικώς από τα γονίδιο αλλά όπως σημειώνει ο Ogino, είναι σημαντικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες-όπως διατροφή, αλκοόλ, άσκηση, κάπνισμα και λήψη αντιβιοτικών.

Πολλές από αυτές τις εκθέσεις στο περιβάλλον έχουν μετατοπιστεί σημαντικά τις πρόσφατες δεκαετίες,όπως για παράδειγμα η δυτικού τύπου διατροφή.

Προσοχή αποσπά και η αύξηση του καρκίνου στο παχύ έντερο σε νεότερους ενήλικες. Σύμφωνα με το U.S. National Cancer Institute, η εμφάνιση της νόσου σε Αμερικανούς νεότερους των 50 ετών έχει υπερδιπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1990.

Η επισκόπηση δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nature Reviews Clinical Oncology.

Πηγές:
Nature Reviews Clinical Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέες οδηγίες για προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο στις ΗΠΑ
Ποιο είναι το συνολικό ετήσιο κόστος για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία στην Ελλάδα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer