Παχύσαρκες γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστίνη, έχουν 24 φορές υψηλότερο κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολή σε σύγκριση με μη παχύσαρκες που δεν τα χρησιμοποιούν. Αυτό αναφέρει νέα έρευνα στο ESC Heart Failure.

Ο Giuseppe Rosano, του  IRCCS San Raffaele Pisana, στη Ρώμη, δήλωσε ότι έχει φανεί πως η παχυσαρκία και τα αντισυλληπτικά που περιέχουν οιστρογόνα είναι παράγοντες κινδύνου για φλεβική θρομβοεμβολή. Οι επιστημονικές ενδείξεις δείχνουν ότι η παχυσαρκία και συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια έχουν συνεργιστική επίδραση στη φλεβική θρομβοεμβολή και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις αποφάσεις συνταγογράφησης.

Προϊόντα με μόνο προγεστίνη είναι πιο ασφαλής εναλλακτική σε γυναίκες με επιπλέον βάρος.

Η επισκόπηση υπογραμμίζει τις τελευταίες ενδείξεις για την ανεξάρτητη επίδραση της παχυσαρκίας και των αντισυλληπτικών και της συνεργιστικής  επίδρασης στον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής και δίνει κλινικές συστάσεις.

Ο κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής αυξάνει σταδιακά με τον ΔΜΣ και στις παχύσαρκες είναι υπερδιπλάσιος.

Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής, με τις χρήστριες να έχουν από 3 έως 7 φορές περισσότερες πιθανότητες. Προϊόντα με προγεστίνη μόνο δεν συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής.

Ο συνδυασμός υπέρβαρωνπαχύσαρκων και χρήσης συνδυαστικών αντισυλληπτικών συνδέεται με πιθανότητες εμφάνισης θρόμβων σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Για παράδειγμα, μεγάλη έρευνα ανακάλυψε ότι υπέρβαρες και παχύσαρκες συνδέονταν με 1,7 και 2,4 φορές αυξημένο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής.

Ωστόσο σε χρήστριες συνδυαστικών χαπιών ο κίνδυνος ήταν 12 φορές υψηλότερος στις υπέρβαρες και 24 φορές υψηλότερος στις παχύσαρκες έναντι γυναικών φυσιολογικού βάρους που δεν τα χρησιμοποιούσαν.

Ο καθηγητής Rosano δήλωσε ότι παχύσαρκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά είναι ευάλωτες στη φλεβική θρομβοεμβολή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού