Nέα έρευνα έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση καρυδιών από νωρίς στη ζωή ενδεχομένως οδηγεί σε καλύτερη υγεία καθώς γερνά κάποιος.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι συμμετέχοντες που έτρωγαν καρύδια ως ενήλικες ήταν πιθανόν να είναι πιο ενεργοί, να ακολουθούν διατροφή υψηλότερης ποιότητας και να έχουν καλύτερο προφίλ κινδύνου για καρδιακή νόσο καθώς μεγάλωναν.

Tα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases.

Ερευνητές του  University of Minnesota School of Public Health, επισκόπησαν ιστορικό διατροφής 20 ετών και σωματικών και κλινικών μετρήσεων 30 ετών.

Ιστορικό διατροφής δόθηκε 3 φορές. Στην έναρξη, στον έβδομο χρόνο και στον εικοστό. Μετρήσεις ελήφθησαν από πολλές εξετάσεις σε διάστημα 30 ετών.

Η Lyn M. Steffen, δήλωσε ότι όσοι καταναλώνουν καρύδια φαίνεται πως έχουν μοναδικό σωματικό φαινότυπο, που φέρνει άλλες θετικές επιδράσεις στην υγεία, όπως καλύτερη ποιότητα διατροφής, ιδιαίτερα όταν αρχίζουν να καταναλώνουν καρύδια ως νέοι ενήλικες-μεσήλικες, καθώς ο κίνδυνος χρόνιων νόσων (καρδιοπάθεια, παχυσαρκία, διαβήτης) αυξάνεται.

Η Steffen, δήλωσε ότι τα καρύδια μπορεί ενδεχομένως να δρουν ως ‘’γέφυρα’’ που βοηθά τους ανθρώπους να δημιουργήσουν υγιεινές συνήθειες κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Οι ερευνητές περιέλαβαν στην έρευνα 352 ανθρώπους που κατανάλωναν καρύδια, 2.494 που επέλεγαν άλλους καρπούς και 177 που δεν κατανάλωναν.

Οσοι έτρωγαν καρύδια κατανάλωναν 21 γρ. καθημερινά, ενώ όσοι επέλεγαν άλλους ξηρούς καρπούς κατανάλωναν 42 γρ.

Μετά από 30 χρόνια, οι πρώτοι είχαν υψηλότερα σκορ άσκησης από ανθρώπους στις άλλες κατηγορίες. Είχαν επίσης καλύτερο προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου και χαμηλότερο ΔΜΣ, περίμετρο μέσης, πίεση και τριγλυκερίδια.

Οσοι κατανάλωναν καρύδια, επίσης αύξησαν λιγότερο το βάρος τους κατά τη διάρκεια της έρευνας και λιγότεροι κατηγοριοποιήθηκαν ως παχύσαρκοι σε σχέση με τις άλλες ομάδες.

Πηγές:
Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases.