Λοιμώξεις που αντιμετωπίστηκαν σε νοσοκομείο, στη μέση ηλικία, συνδέονται με αυξημένο μελλοντικό κίνδυνο νόσου Alzheimer και Πάρκινσον αλλά όχι ALS, αναφέρει νέα έρευνα.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine από τον Jiangwei Sun του Karolinska Institute.

Στην έρευνα, επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία ανθρώπων που διαγνώστηκαν με νόσο Alzheimer, Πάρκινσον ή ALS από το 1970–2016 στη Σουηδία και 5 ανθρώπων στην ομάδα ελέγχου ανά περιστατικό. Η ανάλυση περιέλαβε 291.941 περιστατικά νόσου Alzheimer,  103.919 Πάρκινσον και 10.161 ALS.

Λοίμωξη που χρειάστηκε νοσηλεία, 5 ή περισσότερα χρόνια πριν τη διάγνωση συνδεόταν με 16% υψηλότερο κίνδυνο νόσου του Alzheimer, και 4% υψηλότερο κίνδυνο για Πάρκινσον. Παρόμοιοι κίνδυνοι φάνηκαν για λοιμώξεις από βακτήρια, ιούς ή άλλες.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος φάνηκε σε ανθρώπους με πολλές λοιμώξεις που χρειάστηκαν νοσηλεία πριν την ηλικία των 40- που υπερδιπλασίαζαν τον κίνδυνο νόσου του Alzheimer και αύξαναν άνω του 40% τον κίνδυνο για Πάρκινσον.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι λοιμώδεις νόσοι μπορεί ενδεχομένως να αποτελούν παράγοντα που προκαλεί ή ενισχύει προϋπάρχουσα διαδικασία νόσου, οδηγώντας σε κλινική έναρξη νευροεκφυλιστικών νόσων σε σχετικά μικρή ηλικία.

Τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν αιτιατή σχέση.

Ο Sun δήλωσε ότι λοιμώξεις που χρειάζονταν νοσηλεία συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο νόσου του Alzheimer και του Πάρκινσον -κυρίως σε περιστατικά που διαγνώστηκαν πριν τα 60 χρόνια.

Πηγές:
PLOS Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ
Συμμετοχή της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα κρίσιμα Φάρμακα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών