Για την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής του μειωμένου ή υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και στα οπτικά είδη τα οποία καλύπτουν βασικές ανάγκες διαβίωσης και δεν αποτελούν είδη πολυτελείας, μας μίλησε αποκλειστικά ο Θωμάγγελος Μιχαλάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος

Σύμφωνα με τον κ. Θωμάγγελο (φωτογραφία), ενώ γίνεται πρόβλεψη (Παράρτημα ΙΙΙ του Ν.2859/2000) για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στην ευρύτερη κατηγορία των φαρμακευτικών/ ιατροτεχνολογικών προϊόντων για εξίσου μειωμένο συντελεστή σε συσκευές και αγαθά που βοηθούν στην αναπλήρωση μιας έλλειψης, όπως ενδεικτικά αναφέρεται η αίσθηση της ακοής, καμία πρόβλεψη για την εφαρμογή των ευνοϊκών αυτών ρυθμίσεων δεν έχει γίνει στο νομοθετικό καθεστώς του Φ.Π.Α. αναφορικά με τα γυαλιά οράσεως, τους φακούς επαφής, τα υγρά καθαρισμού και συντήρησης και των βοηθημάτων χαμηλής όρασης, τα οποία εξακολουθούν να υπάγονται στο καθεστώς κανονικού συντελεστή Φ.Π.Α. 24%. Για την ανάγκη αυτή έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα και στο τμήμα Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών. 

Όπως μας επισήμανε, τουλάχιστον το 37% του πληθυσμού (πάνω από ένας στους τρεις Έλληνες) είναι μύωπες και ένα 20% υπερμέτρωπες. Αυτό σημαίνει ότι 5 εκατ. Έλληνες έχουν ανάγκη διορθωτικών γυαλιών. Επιπλέον οι μισοί από αυτούς χρειάζονται και πρεσβυωπικά γυαλιά για τη διόρθωση της κοντινής τους όρασης (το 44% του πληθυσμού της χώρας σήμερα έχει ηλικία άνω των 45 ετών). Υπάρχουν δε ασθενείς με υψηλές αμετρωπίες που χρησιμοποιούν φακούς επαφής και κάποιοι που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης, όπως αυτοί με κερατόκωνο και άλλες παθήσεις του κερατοειδή και κάποιοι με σοβαρές παθήσεις της ωχράς που κάνουν χρήση εξειδικευμένων προϊόντων και βοηθημάτων.

Αρα, υπογραμμίζει ο κ. Θ. Μιχαλάκης, η νομοθετική πρωτοβουλία μείωσης του ΦΠΑ θα επιφέρει πτώση των τιμών των αγαθών του κλάδου και κατ' επέκταση μείωση του κόστους που επιβαρύνονται οι ασθενείς, ενώ θα αυξήσει και το αγοραστικό ενδιαφέρον αποτελώντας μέτρο ανάκτησης εσόδων από τις επιχειρήσεις του κλάδου.  

Μέχρι τότε, σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος, επικρατεί ανησυχία και προβληματισμός, καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος που έχει επιφέρει τεράστιες αυξήσεις στην αγορά των προϊόντων, των λειτουργικών εξόδων και των μεταφορικών σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από τη 10ετή οικονομική κρίση και την πανδημία καθώς και τη δραματικά μειωμένη αγοραστική δύναμη, ρίχνουν "βαρύ πέπλο" στα καταστήματα του κλάδου που βρίσκονται πλέον στα όρια βιωσιμότητας.

Μολονότι, όπως λέει, τα πρόσφατα εξαγγελθεντα μέτρα στήριξης κινούνται στη σωστή κατεύθυνση δεν αρκούν, διότι θα έχουν διάρκεια μόνο μερικών μηνών, δεδομένου ότι στηρίζονται στον ήδη επιβαρυμένο κρατικό προϋπολογισμό.

Οι προβλέψεις συγκλίνουν σε πληθωριστικές πιέσεις άνευ προηγουμένου και οι προοπτικές για την αποκλιμάκωση του κύματος ακρίβειας προμηνύονται δυσοίωνες.
Αρα, αναφέρει, οι επιχειρήσεις οπτικών, που θα καταφέρουν να επιβιώσουν, για να μπορέσουν να διαδραματίσουν το ρόλο τους στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας και να βοηθήσουν στην ανάκαμψη των τοπικών οικονομιών αλλά και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας θα πρέπει να ενισχυθούν και να απαλλαγούν από τα βαρίδια του παρελθόντος.

Είναι ανάγκη λοιπόν, κατά τον ίδιο, το σύνολο των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων να τακτοποιηθεί με μία νέα ρύθμιση 120 δόσεων χωρίς προσαυξήσεις ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο η ενημερότητα και η πιστοληπτική ικανότητα των εταιρειών του κλάδου. Επίσης, να θεσμοθετηθεί το ακατάσχετο τραπεζικού λογαριασμού (ανάλογα με τον τζίρο των επιχειρήσεων) για τις εμπορικές συναλλαγές και τα τραπεζικά ιδρύματα να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις μας με κριτήριο την απόδοση της επένδυσης. Να επιδοτηθούν, επιπλέον, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές και να επιταχυνθούν τα προγράμματα εκσυγχρονισμού επιχειρήσεων ΕΣΠΑ χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις.
Να ενισχυθεί η επιδότηση στην ενέργεια και να αφαιρεθούν τα τέλη και οι φόροι υπέρ τρίτων από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και η προκαταβολή φόρου εισοδήματος επόμενου έτους τόσο για τις ατομικές επιχειρήσεις όσο και τις εταιρείες.

Τέλος, ολοκληρώνει ο κ. Θ. Μιχαλάκης, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου και της πώλησης απομιμητικών προϊόντων και να σταματήσει η ηλεκτρονική πώληση οπτικών ειδών όταν δεν συνδέεται με φυσικό κατάστημα που λειτουργεί με υγειονομικά υπεύθυνο Οπτικό - Οπτομέτρη και να ελεγχθούν τα ηλεκτρονικά καταστήματα που διαθέτουν παρανόμως ιατροτεχνολογικά προϊόντα (πολλά από τα οποία είναι απομιμητικά!) και δεν αναφέρουν αριθμό αδείας, τη γεωγραφική διεύθυνση της έδρας και την καταχώρηση τους στο ΓΕΜΗ. 

Κάθε χρόνο πωλούνται, από πλανόδιους και μη, περισσότερα από δύο εκατομμύρια γυαλιά ηλίου τα οποία προκαλούν αποδεδειγμένα ανεπανόρθωτες βλάβες στα μάτια. Σε μία εποχή κατά την οποία το ψηφιακό εμπόριο και η ψηφιακή κατανάλωση αυξάνονται συνεχώς σε σημαντικό βαθμό, η εσκεμμένη και μη αγορά προϊόντων παραποίησης και απομίμησης, μας ανησυχεί ιδιαίτερα, ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Οπως ανέφερε, από πρόσφατη έρευνα του Intellectual Property and Youth Scoreboard που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), προκύπτει ότι στην Ελλάδα, το 62% των νέων 15-24 ετών αγόρασε το 2022 σκόπιμα τουλάχιστον ένα παραποιημένο αγαθό. Το ποσοστό αυτό είναι και το υψηλότερο στην ΕΕ (ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 52%). Στο πλαίσιο αυτό, η συγκεκριμένη ανάλυση αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τους αρμόδιους φορείς ώστε να διαμορφωθούν πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης συνειδητής επιλογής και πάταξης του φαινόμενου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι παραλήρημα ασθενών μετά από έμφραγμα επιδεινώνει την έκβασή τους
Nέος Κώδικας Φαρμακευτικής Δεοντολογίας
18 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών