H υποπαραλλαγή της Όμικρον BA.5 (Όμικρον 5), που αντιπροσωπεύει σήμερα το 95% όλων των λοιμώξεων στην Ελλάδα και στη Γερμανία, πιθανώς δεν θα είναι η τελευταία παραλλαγή του ιού SARS-CoV-2. Κινέζοι ιολόγοι προειδοποιούν στο "bioRxiv" ότι οι μελλοντικές παραλλαγές θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον εναγκαλισμό των εξουδετερωτικών αντισωμάτων με λίγες μόνο μεταλλάξεις.

Η τάση του ανοσοποιητικού συστήματος να παράγει αντισώματα, κυρίως κατά του πρώτου παθογόνου με το οποίο έρχεται σε επαφή, μπορεί να περιπλέξει την κατάσταση.

Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες και επιστήμονες αναμένουν μια νέα αύξηση των ασθενειών από την CoViD 19 το φθινόπωρο και τον χειμώνα, η οποία υποδηλώνεται επί του παρόντος από μια μικρή αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων.

Ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει με βεβαιότητα πού θα οδηγήσει αυτό το ταξίδι της νοσηρότητας. Νέες παραλλαγές όπως η BJ.1 ή η BA.2.75.2 (Κένταυρος) δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα, που παρουσίασε μια επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Youchun Wang από τα Εθνικά Ινστιτούτα Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων στο Πεκίνο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα.

Οι ερευνητές έχουν εμπλουτίσει τον εργαστηριακό ιό VSV ("ιός της φυσαλιδώδους στοματίτιδας") με την πρωτεΐνη S του ιού SARS-CoV-2. Η πρωτεΐνη S υπέστη διαφορετικές μεταλλάξεις.

Σε ένα πρώτο πείραμα, διερευνήθηκε αν τα τρέχοντα παρασκευάσματα αντισωμάτων μπορούν να εξουδετερώσουν τις παραλλαγές. Τα σκευάσματα Evusheld και Bebtelovimab (που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί στη Γερμανία) παρουσίασαν σαφή κενά. Το καλύτερο εξουδετερωτικό αποτέλεσμα έδειξαν τα SA55 και SA58, τα οποία βρίσκονται επί του παρόντος σε προκλινικές δοκιμές. Οι πρώτες επίσημες κλινικές δοκιμές λέγεται πως θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2023.

Δεν είναι μόνο τα μεμονωμένα σκευάσματα αντισωμάτων που θα μπορούσαν να καταστούν αναποτελεσματικά. Ακόμη και εμβολιασμοί ή η ίδια η λοίμωξη με παλαιότερες παραλλαγές της Όμικρον, όπως η Όμικρον 5, δεν θα πρόσφεραν καμία ασφαλή προστασία από τη μόλυνση, σύμφωνα με τα πειράματα των Κινέζων ιολόγων.

Η άμυνα κατά της νέας παραλλαγής μπορεί τότε να είναι ελλιπής. Πράγματι, ο Wang μπόρεσε να δείξει ότι μετά από επαναλαμβανόμενες μολύνσεις με BA.2 (Όμικρον 2) και ιδιαίτερα BA.5 (Όμικρον 5), υπήρχε μια σημαντικά μειωμένη απόκριση αντισωμάτων, στην οποία οι τίτλοι των μη εξουδετερωτικών αντισωμάτων αυξάνονταν ιδιαίτερα.

Στο μέλλον, αυτή η μονόπλευρη άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος θα μπορούσε να βοηθήσει νέες παραλλαγές που εκμεταλλεύονται ακριβώς αυτά τα κενά. Σύμφωνα με τα πειράματα του Wang, 5 πρόσθετες μεταλλάξεις θα μπορούσαν να είναι αρκετές για την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής από BA.5 ή B.2.75, η οποία θα μπορούσε να αποφύγει πλήρως την ανοσολογική προστασία που παρείχαν προηγούμενες ασθένειες (επίσης με την BA.5) ή εμβολιασμοί (ακόμη και με τα νέα δισθενή εμβόλια).

Αν οι προβλέψεις του Wang επαληθευτούν, σύντομα θα πρέπει να αναμένονται νέα κύματα νοσήσεων. Αυτό που αγνοεί ο Wang, ωστόσο, είναι η μέχρι σήμερα εμπειρία, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των σοβαρών ασθενειών και των θανάτων έχει μειωθεί μετά την εισαγωγή του εμβολιασμού και με την αύξηση της ανοσίας αγέλης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Yoga και μεσογειακή διατροφή βελτιώνουν τη δύναμη, ισορροπία και ευλυγισία των ηλικιωμένων  
Ερευνητές αναπτύσσουν εμβόλιο mRNA κατά του ιού H5N1 της γρίπης των πτηνών
Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του ΕΦΕΤ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας