Νέα έρευνα δίνει τις πρώτες ενδείξεις ότι τα έμβρυα μπορούν να μυρίζουν και να γεύονται.

Ερευνητές έδωσαν σε 100 έγκυες μια κάψουλα που περιείχε  400 mg σκόνης καρότου ή λάχανου.

Ζητήθηκε από τις γυναίκες να μην καταναλώσουν τροφή ή ροφήματα με γεύση για μια ώρα πριν απεικονιστική εξέταση.

Είκοσι λεπτά μετά τη λήψη της κάψουλας, οι ερευνητές του Durham University τις υπέβαλαν στην εξέταση εστιάζοντας στην έκφραση του προσώπου των εμβρύων.

Μωρά των οποίων η μητέρα είχε καταναλώσει καρότο είχαν περισσότερες ανταποκρίσεις γέλιου στο πρόσωπο ενώ με το λάχανο είχαν περισσότερο ‘’κλαμένο πρόσωπο’’, έδειξε η έρευνα.

Οι αντιδράσεις στο πρόσωπο των μωρών συγκρίθηκαν με ομάδα ελέγχου που δεν εκτέθηκε σε κάποιον από τους παράγοντες.

Κοιτάζοντάς τες ερευνητές εικάζουν ότι εύρος χημικών ερεθισμάτων περνά από τη μητρική διατροφή στο περιβάλλον του εμβρύου, δήλωσε ο Benoist Schaal, του National Centre for Scientific Research-University of Burgundy, στη Γαλλία. Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές εφαρμογές για την κατανόηση της ανάπτυξης των υποδοχέων γεύσης και όσφρησης και της αντίληψης και μνήμης.

Εκτιμάται ότι τα έμβρυα γεύονται και μυρίζουν μέσω της αναπνοής και της κατάποσης αμνιακού υγρού.

Αυτή η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα μέλλον στο οποίο αυτό που τρώνε οι γυναίκες θα μπορούσε να επηρεάζει τις προτιμήσεις των μωρών μετά τη γέννηση. Αυτό δυνητικά θα μπορούσε να βοηθήσει να αποκτήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Οι μητέρες έκαναν υπερηχογράφημα στις 32 και 36 εβδομάδες κύησης.