Κρυφή απειλή για το σύνολο σχεδόν των ατόμων 50 ετών και άνω και για όσους βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, αποτελεί ο έρπης ζωστήρας. Περισσότερο από το 90% όσων ανήκουν στις συγκεκριμένες ομάδες είναι ήδη φορείς του ιού που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα. Από αυτούς, ένας στους τρεις εμφανίζει επανενεργοποίηση του ιού και υφίσταται το εξαιρετικά επώδυνο αυτό νόσημα.

Ευχάριστο νέο αποτελεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα πρόσφατα τιμολογήθηκε και αναμένεται να ενταχθεί στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων, ένα νέο καινοτόμο εμβόλιο έναντι του ιού και της μεθερπητικής νευραλγίας, το οποίο κυκλοφορεί ήδη στην ιδιωτική αγορά. Το νέο εμβόλιο, προσφέρει μεγαλύτερη προστασία, διάρκεια και αποτελεσματικότητα από το υφιστάμενο, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες - από 50 ετών και άνω. Επιπροσθέτως, παρέχει προστασία και σε ασθενείς ηλικίας από 18 ετών και άνω, που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, λόγω νόσου ή θεραπείας και για τους οποίους μέχρι πρότινος δεν υπήρχε δυνατότητα προστασίας έναντι του έρπητα ζωστήρα. Σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, το εμβόλιο  συστήνεται στον γενικό πληθυσμό και σε άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, καθώς και σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο για έρπητα ζωστήρα.

Για την πρόληψη των επιπτώσεων του έρπητα ζωστήρα, έχει περιληφθεί σύσταση στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για εμβολιασμό των ενηλίκων ηλικίας 60 - 75 ετών, ανεξάρτητα από προηγούμενο ιστορικό νόσησης. Κατά συνέπεια, η χώρα μας ακολουθεί τις ευρωπαϊκές χώρες, επενδύοντας στην καινοτομία και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Με αυτά τα δεδομένα, καλύπτει μια μεγάλη και ανεκπλήρωτη μέχρι σήμερα ιατρική ανάγκη. Ενόψει του χειμώνα, η σημασία του εμβολιασμού βγαίνει στο προσκήνιο, με στόχο την προστασία των ενηλίκων με καινοτόμα και νέας γενιάς εμβόλια με περισσότερα οφέλη σε σχέση με υφιστάμενα.

Επενδύσεις

Η εισαγωγή της καινοτομίας είναι μία πολύτιμη επένδυση στη Δημόσια Υγεία. Η ανάπτυξη και διάθεση νέων εμβολίων ολοκληρώνεται σε ελάχιστο χρόνο χάρη στις επιτυχημένες κλινικές μελέτες. Η αποζημίωση των εμβολίων δίνουν πρόσβαση σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, τα οποία προφυλάσσονται από διάφορες νόσους.

Σχεδόν το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών, αποζημιώνουν τα περισσότερα εμβόλια και είναι θετικά προσκείμενα σε νέα καινοτόμα εμβόλια. Οι μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες επενδύουν διαρκώς, ώστε να είναι διαθέσιμα σε όλο και περισσότερες χώρες.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην υλοποίηση ενός μεγάλου αριθμού φαρμακευτικών επενδύσεων οι οποίες θα διασφαλίζουν καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς και καθιστά τη χώρα πόλο έλξης σε όλους τους τομείς της Υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα