Οι κορωνοϊί όπως ο SARS-CoV-2 δεν είναι εξωγήινοι. Ορισμένα τμήματα της πρωτεΐνης ακίδα (spike) βρίσκονται επίσης σε άλλα παθογόνα ή στις πρωτεΐνες των τροφίμων. Οι άνθρωποι που έχουν αντισώματα έναντι αυτών των επιτόπων επειδή έχουν εμβολιαστεί ή πάσχουν από τροφική αλλεργία θα μπορούσαν επομένως να προσβληθούν από πιο ήπια COVID-19, υποθέτουν Αμερικανοί ερευνητές στην επιθεώρηση Frontiers in Immunology. 

Προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη δείξει ότι οι λοιμώξεις με άλλους κορωνοϊούς, οι οποίοι είναι αβλαβείς παθογόνοι παράγοντες του κοινού κρυολογήματος, μπορούν να προκαλέσουν διασταυρούμενη ανοσία στον SARS-CoV-2. Ο Aristo Vodjani από τα εργαστήρια Cyrex στο Φοίνιξ/Αριζόνα διερεύνησε τώρα αν υπάρχει παρόμοια διασταυρούμενη αντίδραση με τα αντισώματα που παράγονται από τους εμβολιασμούς κατά άλλων παθογόνων μικροοργανισμών ή που ευθύνονται για την ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών.

Τα πρώτα πειράματα πραγματοποιήθηκαν με ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που αναγνωρίζει τον επίτοπο που σχηματίζεται από τα αμινοξέα 318 έως 510 της πρωτεΐνης spike. Το αντίσωμα αυτό αντέδρασε επίσης σε εξασθενημένη μορφή (36% σε σύγκριση με τον SARS-CoV-2) στο εμβόλιο DTaP κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη.

Μια άλλη διασταυρούμενη αντίδραση ήταν έναντι του εντερικού βακτηρίου S. faecalis (32 %) και του ιού Epstein-Barr (21 % με το αντιγόνο Early D και 17 % με το πυρηνικό αντιγόνο). Παρόμοια αποτελέσματα προέκυψαν με ένα άλλο αντίσωμα που συνδέεται με την νουκλεοπρωτεΐνη του SARS-CoV-2.

Επομένως, ο εμβολιασμός DTaP θα μπορούσε να έχει κάποιο προστατευτικό αποτέλεσμα έναντι της CοViD-19 - υπό την προϋπόθεση ότι το αντίσωμα διασταυρούμενης αντίδρασης είναι ένα από τα πολλά αντισώματα που δημιουργούνται από τον εμβολιασμό.

Το κατά πόσον ο εμβολιασμός επιτυγχάνει πράγματι προστατευτικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να διευκρινιστεί μόνο σε επιδημιολογικές μελέτες.

Αντίθετα, οι αντιδράσεις στο εμβόλιο φυματίωσης BCG με τα δύο αντισώματα αποδείχθηκαν αδύνατες. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι σε χώρες όπου εξακολουθεί να γίνεται εμβολιασμός κατά της φυματίωσης, λιγότεροι άνθρωποι προσβάλλονται από την CοViD-19.

Η έλλειψη διασταυρούμενης αντίδρασης μεταξύ των δύο αντισωμάτων δεν μπορεί να το εξηγήσει αυτό. Ωστόσο, ο εμβολιασμός με BCG παράγει επίσης μεγάλο αριθμό αντισωμάτων. Παραμένει πιθανό ότι μεταξύ αυτών υπάρχουν αντισώματα που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν τον SARS-CoV-2.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη