Σε αμφισβήτηση των στοιχείων του καθηγητή Λύτρα για τη θνητότητα στις ΜΕΘ, προχώρησε την Τετάρτη η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και διευθύντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" Αναστασία Κοτανίδου.

Μιλώντας στον Σκάι, η καθηγήτρια σχολίασε πως δεν γνωρίζει από πού προέρχονται τα στοιχεία της μελέτης, τονίζοντας ότι δεν είναι αξιόπιστη.

"Θέλω να πιστεύω πως τα στοιχεία είναι του ΕΟΔΥ", σημείωσε, λέγοντας πως τα συγκεκριμένα στοιχεία περιλαμβάνουν ασθενείς οι οποίοι βγήκαν από τη ΜΕΘ, συνέχισαν να νοσηλεύονται επί μέρες στο νοσοκομείο, όπου έχασαν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ.

"Είχαμε πει από την αρχή ότι αυτό δεν είναι σωστό", υπογράμμισε η κ. Κοτανίδου, σημειώνοντας πως υπάρχουν ασθενείς που ήταν 90 ετών και άνω, με πολύ σοβαρά προβλήματα, οι οποίοι δεν κατάφεραν να βγουν από τα νοσοκομεία, παρά το ότι βγήκαν από τη ΜΕΘ.

"Το 98% από τους θανάτους στις ΜΕΘ έχουν συννοσηρότητες και αφορούν άτομα μεγάλης ηλικίας", ανέφερε. 

Σε σχέση με τη θνητότητα στις ΜΕΘ σε νοσοκομεία του κέντρου και της περιφέρειας, είπε πως γνωρίζει πως κυμαίνεται από 40% έως 60% και όχι 72,7%, όπως αναφέρεται στη μελέτη Λύτρα.

Εξήγησε πως όταν μία μονάδα δεν έχει συνηθίσει να νοσηλεύει βαριά περιστατικά, δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά έναν διασωληνωμένο ασθενή.

Για το εάν έχουμε υψηλότερη θνητότητα στις ΜΕΘ σε σύγκριση με την Ευρώπη, επισήμανε πως σε κάποια φάση της πανδημίας είχε αυξηθεί στη χώρα μας, αλλά επανήλθε σε κανονικά όρια. "Όλα τα στοιχεία που αναφέρονται, πρέπει να τα εξετάζουμε κριτικό πνεύμα", παρατήρησε.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα