Πάνω από 480 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ( ΧΑΠ), σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας.

Η ΧΑΠ είναι μια χρόνια, προοδευτική ασθένεια που περιορίζει την ικανότητα του ατόμου να αναπνέει. Οι πάσχοντες σε πρώιμο στάδιο μπορούν να χρησιμοποιούν εισπνεόμενα φάρμακα για να μειώσουν τα συμπτώματα της νόσου. Αυτοί που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειας μπορεί να απαιτούν συμπληρωματικό οξυγόνο στο σπίτι ή στο νοσοκομείο.

Η χρήση της υγειονομικής περίθαλψης που σχετίζεται με τη ΧΑΠ και η απώλεια παραγωγικότητας κοστίζει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περίπου 48,4 δισ. ευρώ ετησίως.  Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο οι νοσηλείες που σχετίζονται με τη ΧΑΠ κοστίζουν πάνω από 3 δισ. δολ. το χρόνο. 

Η παγκόσμια ανάλυση της ResMed συνδύασε γνωστές περιπτώσεις ΧΑΠ με βασικούς παράγοντες κινδύνου που επιδεινώνουν τη νόσο, όπως το κάπνισμα, αλλά και τη ατμοσφαιρική ρύπανση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Οι ερευνητές αναμένουν ότι ο αριθμός των ασθενών με ΧΑΠ θα φτάσει τα 592 εκατ. άτομα μέχρι το 2050, εφόσον συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις των παραγόντων κινδύνου.

«Αυτός ο αριθμός πρέπει να είναι μια προειδοποίηση», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Carlos M. Nunez, MD που είναι και επικεφαλής διευθυντής στο ιατρικό τμήμα της ResMed , τονίζοντας ότι πρέπει να παροτρυνθούν οι άνθρωποι να εντοπίζουν τα συμπτώματα έγκαιρα. "

«Σε λιγότερο από μια γενιά, κατευθυνόμαστε στα 600 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως», συνέχισε ο Nunez. «Αλλά μπορούμε να περιορίσουμε αυτόν τον αριθμό και να βοηθήσουμε να σωθούν εκατομμύρια ζωές με εκπαίδευση και ουσιαστική δράση»

Οι κύριες αιτίες της ΧΑΠ είναι

  • To Κάπνισμα.
  • H μακροχρόνια έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, συμπεριλαμβανομένης της σκόνης, των αναθυμιάσεων ή των χημικών.
  • Ένα σπάνιο γονιδιακό ελάττωμα κληρονομικότητας που ονομάζεται ανεπάρκεια άλφα-1 αντιθρυψίνης.

Συμπτώματα ΧΑΠ

  • Αυξημένη δύσπνοια.
  • Συχνός βήχας ή συριγμός, με ή χωρίς βλέννα.
  • Κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Σφίξιμο στο στήθος.

Πηγές:
https://www.biospace.com/article/releases/over-480-million-people-estimated-to-have-copd-world-s-third-deadliest-disease-resmed-study-reports/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα