Απάντηση στις αιτιάσεις που προβλήθηκαν σχετικά με τη μελέτη για τη θνητότητα στις ΜΕΘ, την οποία δημοσιοποίησε χθες το iatronet.gr, δίνει ο καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας.

Σημειώνεται πως, μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" Αναστασία Κοτανίδου αμφισβήτησε σήμερα ανοικτά την αξιοπιστία των ευρημάτων.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Λύτρας εξηγεί πως για επιστημονικό σχολιασμό και κριτική μίας μελέτης ακολουθείται η εξής διαδικασία:

  • Κάποιος στέλνει σχόλια και, εάν ο editor τα κρίνει στοιχειωδώς βάσιμα, δημοσιεύονται.
  • Ο αρχικός συγγραφέας απαντάει.

Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα, η μελέτη είναι δημοσιευμένη πάνω από 9 μήνες τώρα και έχει δύο αναδημοσιεύσεις (citations).

"Η χθεσινή δεν είναι παρά η ίδια ακριβώς ανάλυση, με ίδια ακριβώς μεθοδολογία και τους ίδιους (μνημονευόμενους στο discussion) περιορισμούς, απλά με περισσότερα στοιχεία (έως Απρίλιο 2022)", αναφέρει ο καθηγητής, για να υπογραμμίσει:

"Μέχρι σήμερα, δεν έχει υποβληθεί κανένα σχετικό Letter to the editor. Αυτό σημαίνει δύο τινά: Ή κανένας δε βρήκε τη μελέτη σημαντική/ενδιαφέρουσα, ώστε να δώσει σημασία ή κανένας δεν βρήκε να προσάψει κάτι βάσιμο, που δε θα έκανε ρεζίλι τον ίδιο/την ίδια"...

Εμβολιασμός

Σχετικά με το πόσο προστατεύει ο εμβολιασμός από τη σοβαρή νόσηση, την εισαγωγή σε ΜΕΘ και θάνατο, ο κ. Λύτρας παραθέτει το ακόλουθο γράφημα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα