Πρόκειται για την εφαρμογή ταυτόχρονης ολικής αρθροπλαστικής ισχίου και στα δυο μέλη, που διενεργήθηκε στο ΥΓΕΙΑ, από τον Ορθοπαιδικό, Διευθυντή Α' Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, κ. Σάββα Σουρμελή.

Η ταυτόχρονη ολική αρθροπλαστική επιλέχθηκε ως μέθοδος, καθώς ο ασθενής πληρούσε όλα τα απαραίτητα κριτήρια, παρουσιάζοντας αμφοτερόπλευρη νέκρωση κεφαλών των ισχίων με πλήρη αδυναμία βάδισης και εξυπηρέτησης στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Στον ασθενή πραγματοποιήθηκε μόνο μία αναισθησία για να αποκατασταθούν οι βλάβες και των δυο αρθρώσεων, με μικρή χειρουργική τομή, ενώ δεν χρειάστηκε μετάγγιση αίματος παρά το γεγονός ότι υποβλήθηκε ταυτόχρονα σε δυο χειρουργικές πράξεις την ίδια ημέρα. Η επέμβαση ήταν επιτυχής, με τον ασθενή να κινητοποιείται άμεσα και να λαμβάνει εξιτήριο την δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα.

Σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους, στην ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική ισχίου με το ρομποτικό σύστημα ΜΑΚΟ, η ακρίβεια στην προπαρασκευή των ιστών και την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων έχει τεράστια αξία, καθότι μπορεί να μας δώσει ένα εξαιρετικό χειρουργικό αποτέλεσμα που να προσομοιάζει απόλυτα στο ανθρώπινο γόνατο ή ισχίο. Η περιορισμένη επεμβατικότητα και απώλεια αίματος, η ελαχιστοποίηση του κινδύνου επιπλοκών και η άμεση δυνατότητα κινητοποίησης του ασθενούς, χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες ρομποτικές μεθόδους ολικής αρθροπλαστικής ισχίου.

Το 2018 εγκαταστάθηκε στο ΥΓΕΙΑ το μοναδικό τότε στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη, ρομποτικό σύστημα ΜΑΚΟ 2018, με το οποίο διενεργούνται  επεμβάσεις μερικής ή ολικής αρθροπλαστικής γόνατος και επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο ΕΣΠΑ η ολοκλήρωση έργων ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων νοσοκομείων
Μονάδες εγκεφαλικών επεισοδίων: Γιατί η Ελλάδα πρέπει να "τρέξει" [μελέτη]
ΕΚΠΑ: Οι ελληνικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας