Νέα έρευνα από την Ιαπωνία έδειξε ότι δεν υπάρχει διαφορά στα ποσοστά θανάτων ή επιπλοκών των εγχειρήσεων που γίνονται από γυναίκες ή άντρες χειρουργούς.

Και αυτό παρόλο που στην Ιαπωνία οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναλαμβάνουν ασθενείς υψηλού κινδύνου έναντι των αντρών χειρουργών, αναφέρουν οι ερευνητές στο  BMJ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία του Japanese National Clinical Database, που περιέχει πληροφορίες για το 95% των εγχειρήσεων στην Ιαπωνία.

Αξιολογήθηκαν 300.000 εγχειρήσεις που έγιναν το  2013 - 2017, εστιάζοντας σε 3 συνήθεις επεμβάσεις για το στομάχι και τον καρκίνο του ορθού.

Γυναίκες χειρουργοί έκαναν μόνο το 5% αυτών των επεμβάσεων και ήταν λιγόερο πιθανό από τους άντρες να εργάζονται σε μεγάλα χειρουργικά κέντρα.

Ηταν επίσης πιο πιθανό να έχουν ασθενείς με παθήσεις που τους έθεταν σε υψηλό κίνδυνο για εγχείρηση, όπως υποσιτισμό, μακροχρόνια χρήση στεροειδών ή προχωρημένο καρκίνο.

Παρόλα αυτά, δεν υπήρχαν διαφορές στην επίδοση και το αποτέλεσμα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Παγκοσμίως οι γυναίκες παραμένουν μειοψηφία στον χειρουργικό τομέα, παρόλο που ο αριθμός των γυναικών ιατρών αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι γυναίκες αποτελούν το 22% των χειρουργών στις ΗΠΑ, το 28% στον Καναδά και το 33% στη Βρετανία.

Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στην Ιαπωνία, όπου οι γυναίκες αποτελούν το 22% των γιατρών και το 6% των χειρουργών.

Η νέα έρευνα αντικατοπτρίζει παλαιότερα  ευρήματα που έδειξαν ότι η επιδεξιότητα των γυναικών ιατρών και χειρουργών είναι ισοδύναμη με ή καλύτερη από αυτή τον αντρών, δήλωσαν οι ερευνητές.

Πηγές:
BMJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;