Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε εντός της τρέχουσας εβδομάδας δύο προτάσεις κανονισμών. Μεταξύ άλλων, θέτει τις βάσεις για την προμήθεια φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων με κοινή ευρωπαϊκή διαδικασία σε περιόδους κρίσης. Περαιτέρω προσπάθειες σε επίπεδο ΕΕ προβλέπουν τη δημιουργία ενός κοινού χώρου δεδομένων της ΕΕ στο μέλλον.

Η πανδημία κατέδειξε τη σημασία του συντονισμού μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας. Τα πρώτα βήματα μιας κοινής στρατηγικής έχουν πλέον αποφασιστεί.

Μπροστά στις σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε αυτή την εβδομάδα τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών. "Δεν είναι μόνο ο κορωνοιός που μας κάνει να γνωρίζουμε ότι πολλές απειλές για την υγεία δεν σταματούν στα εθνικά σύνορα.

Είναι σημαντικό οι φορείς χάραξης πολιτικής και οι φορείς προστασίας της υγείας να μπορούν πλέον να συνεργάζονται καλύτερα σε διασυνοριακό επίπεδο", δήλωσε ο Peter Liese, εκπρόσωπος για την πολιτική υγείας των Χριστιανοδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕVP).

Τα ψηφίσματα επιτρέπουν πλέον στα κράτη μέλη της ΕΕ να προμηθεύονται από κοινού φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα σε περιόδους κρίσης.

"Μαζί, τα κράτη μέλη έχουν ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση έναντι του κλάδου", δήλωσε ο Liese. Οι κοινοτικές αγορές μπορούν, για παράδειγμα, να αποτρέψουν διαφορετικά κράτη από το να διαπραγματεύονται ταυτόχρονα με φαρμακευτικές εταιρείες και να αγοράζουν φάρμακα ξεχωριστά.

Με τους νέους κανόνες, θα πρέπει επίσης να είναι δυνατή στο μέλλον η ταχύτερη αντίδραση σε απειλές για την υγεία και η ανταλλαγή αντίστοιχων δεδομένων για τη διαχείριση κρίσεων και για ερευνητικούς σκοπούς σε επίπεδο ΕΕ.

Μέρος αυτού είναι επίσης η λεγόμενη "ομάδα δράσης για την υγεία", η οποία υποστηρίζει τις αρχές των επιμέρους κρατών μελών στον εκ των προτέρων σχεδιασμό και την αντιμετώπιση κρουσμάτων μεταδοτικών ασθενειών.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν τους προτεινόμενους κανονισμούς με μεγάλη πλειοψηφία. Ωστόσο, και τα δύο κείμενα των κανονισμών πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο της ΕΕ, προτού τεθούν σε εφαρμογή μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

 Ένας άλλος σημαντικός ακρογωνιαίος λίθος αυτής της στρατηγικής της ΕΕ είναι ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας (EHDS).

Αυτό έχει ως στόχο να επιτρέψει τη διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων υγείας στο μέλλον.

Υπό αυστηρούς όρους, ερευνητικά και δημόσια ιδρύματα, μεταξύ άλλων, θα έχουν στη συνέχεια πρόσβαση σε μεγάλο όγκο δεδομένων υγείας. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ΕΕ ελπίζει όχι μόνο να είναι σε θέση να αναπτύξει καλύτερα σωτήριες για την ζωή θεραπείες, εμβόλια ή ιατρικά προϊόντα, αλλά και να δημιουργήσει μια ενιαία αγορά για ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανακαλύφθηκε ''τρίτη κατάσταση ύπαρξης'' στη βιολογία - Ούτε ζωή, ούτε θάνατος
Επιστήμονες αναγνώρισαν νέα ομάδα αίματος
Χαμηλότερες οι αποδοχές των υγειονομικών το 2024 σε σχέση με το 2011 [πίνακας]