Άνθρωποι με ψυχωσικές διαταραχές. όπως σχιζοφρένεια. έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με όσους δεν έχουν να εμφανίσουν μελλοντικά άνοια. Αυτό ανέφερε επισκόπηση του UCL που δημοσιεύτηκε στο Psychological Medicine.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι ψυχωσικές διαταραχές ενδεχομένως έχουν ισχυρότερη σχέση με την άνοια σε σχέση με άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη ή άγχος.

Η Dr. Jean Stafford δήλωσε ότι η ομάδα ανακάλυψε ότι το να υπάρχει διάγνωση ψυχωσικής διαταραχής συνδέεται με πολύ υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας μελλοντικά.

Οι ερευνητές εξέτασαν ενδείξεις από 11 έρευνες, 9 χωρών με 13 εκατομμύρια συμμετέχοντες.

Ανακάλυψαν ότι σε διάφορες ψυχωσικές διαταραχές και άσχετα από την ηλικία στην οποία κάποιος εμφάνισε για πρώτη φορά την ψυχική νόσο, υπήρχε υψηλότερος κίνδυνος για άνοια μελλοντικά.

Ορισμένες έρευνες περιλάμβαναν ανθρώπους που διαγνώστηκαν με ψυχωσικές διαταραχές όταν ήταν νεαροί ενήλικες, με περιόδους παρακολούθησης σε πολλές δεκαετίες.

Ανακάλυψαν επίσης ότι άνθρωποι που είχαν ψυχωσική διαταραχή έτειναν να είναι νεότεροι από το μέσο όριο στη διάγνωση άνοιας. Δυο έρευνες ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με ψυχωσικές  διαταραχές ήταν πολύ πιο πιθανό να διαγνωστούν με άνοια ενώ ήταν ακόμα περίπου 60 ετών.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την αιτία της σχέσης αν οφείλεται στην ψυχική νόσο καθαυτή ή ίσως επειδή ψυχωσικές διαταραχές αυξάνουν την πιθανότητα παθήσεων που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις