Καθώς κάποιος γερνά, μοριακή βλάβη συσσωρεύεται και συμβάλλει στην ανάπτυξη αδυναμίας λόγω γήρανσης και σοβαρών νόσων. Οι μοριακές διαδικασίες είναι πιο έντονες σε ορισμένους ανθρώπους έναντι άλλων οδηγώντας σε επιταχυνόμενη γήρανση.

Είναι πιθανόν να εντοπιστεί αυξημένος ρυθμός γήρανσης πριν τις καταστροφικές του συνέπειες με χρήση ψηφιακών μοντέλων γήρανσης (ρολόγια γήρανσης). Αυτά τα μοντέλα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούνται για να αποκτώνται αντιγηραντικές θεραπείες σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο πληθυσμού.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Aging-US, οι αντιγηραντικές θεραπείες  πρέπει να εστιάζουν στην ψυχική αλλά και σωματική υγεία κάποιου.

Διεθνής συνεργασία με επικεφαλής το Deep Longevity με Αμερικανούς και Κινέζους επιστήμονες, μέτρησε την επίδραση της μοναξιάς, του αισθήματος της δυστυχίας ή του ανήσυχου ύπνου στο ρυθμό γήρανσης και ανακάλυψε ότι είναι ουσιαστική.

Eνα νέο ρολόι γήρανσης που εκπαιδεύτηκε και επαληθεύτηκε με στοιχεία αίματος και βιομετρικές πληροφορίες 11.914 Κινέζων παρουσιάζεται στο άρθρο. Είναι το πρώτο ρολόι γήρατος που εκπαιδεύεται αποκλειστικά σε κινεζική ομάδα τέτοιου μεγέθους.

Επιτάχυνση γήρανσης εντοπίστηκα σε ανθρώπους με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, ηπατικής και πνευμονικής νόσου, καπνιστές και ανθρώπους με ευάλωτη ψυχική κατάσταση.

Το να αισθάνεται κάποιος δυστυχής, απεγνωσμένος και μόνος φάνηκε να αυξάνει τη βιολογική του ηλικία περισσότερο από το κάπνισμα.

Η διαμονή σε αγροτική περιοχή και το να είναι κάποιος αδέσμευτος είναι δυο επιπλέον παράγοντες που συνδέονται με επιταχυνόμενη διαδικασία γήρανσης.

Οι συγγραφείς του άρθρου καταλήγουν ότι ψυχολογικές πτυχές της γήρανσης δεν θα πρέπει να παραβλέπονται στην έρευνα ούτε σε πρακτικές εφαρμογές αντιγήρανσης.

Πηγές:
Aging-US,