Πριν από λίγες μέρες ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ και πρώην υπουργός, Θεόδωρος Καράογλου, δημοσιοποίησε μέσω Facebook την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του στήθους και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του σπάνιου σε άνδρες όγκου.

Την Κυριακή, ο ίδιος έδωσε το παρόν στο 10ο Sail For Pink, την εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής" νομού Θεσσαλονίκης, στην παραλία της πόλης. Φόρεσε το ροζ μπλουζάκι της εκδήλωσης και παίρνοντας το μικρόφωνο μοιράστηκε με συγκινητικό τρόπο την βιωματική του εμπειρία. Σε μια κατάθεση ψυχής και με τρεμάμενη φωνή είπε πως φοβάται για την υγεία του, αλλά δεν θα αφήσει τον φόβο να καθορίσει τη ζωή του και πως με τη βοήθεια της οικογένειάς του θα το ξεπεράσει.

"Είμαι ο τυχερός, μια στις εκατό περιπτώσεις", είπε εισαγωγικά, αναφερόμενος στο γεγονός ότι μόλις το 1% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού πλήττει άνδρες και πρόσθεσε πως λίγο καιρό πριν δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως θα μιλούσε στην εκδήλωση ως ασθενής.

"Ήταν 23 Αυγούστου όταν η γυναίκα μου ανακάλυψε ότι η δεξιά θηλή του στήθους μου πάει προς τα μέσα. Μου είπε ότι αυτό είναι περίεργο και ύποπτο, περιττό να σας πω ότι δόθηκε ένας καυγάς γιατί δεν πίστευα ότι ο καρκίνος του μαστού είναι κάτι που αφορά εμάς τους άνδρες", διηγήθηκε και πρόσθεσε: "Παρόλα αυτά - ανεξαρτήτως του τι λέγεται, οι γυναίκες είναι το ισχυρό φύλο - την άλλη μέρα με πήρε και πήγαμε στον γιατρό. Από τον υπέρηχο και τη βιοψία προέκυψε ότι είναι καρκίνος του μαστού. Ήμουν ένας από τους 'τυχερούς'"...

Αφού περίμενε να γίνει γάμος του γιου του, ο βουλευτής μπήκε στο χειρουργείο στις 14 Σεπτεμβρίου για την αφαίρεση του όγκου. Μετά από συνεννόηση με τη σύζυγο και τα παιδιά του, αποφασίστηκε να γνωστοποιήσει το γεγονός, με στόχο όπως είπε, να γίνει ευρύτερα γνωστό ότι η συγκεκριμένη κακοήθεια αφορά και άνδρες και να τονιστεί η αξία της πρόληψης. "Σάς μιλάει ένας άνθρωπος που θεωρούσε ότι ήταν άτρωτος, δεν έχω κάνει ποτέ προληπτική ιατρική. Και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι και οι άνδρες μπορούν να νοσήσουν από καρκίνο του στήθους. Αν όμως προλάβουμε μπορούμε να σωθούμε, ή τουλάχιστον ελπίζουμε", είπε.

Καταλήγοντας, απάντησε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος στον χαιρετισμό του που προηγήθηκε είχε πει πως δεν φοβόμαστε τον καρκίνο. "Προσωπικά, δεν είμαι από αυτούς που θα πει δεν φοβάμαι, η ψυχούλα μου το ξέρει. Φοβάμαι πάρα πολύ. Φοβάμαι. Αλλά παίρνω δύναμη από την γυναίκα μου και τα παιδιά μου, από όλους εσάς και πιστεύω ότι με τη βοήθεια όλων θα το ξεπεράσω", κατέληξε με φωνή που "έσπαγε" από την συγκίνηση.

Η πρόεδρος του Συλλόγου "Άλμα Ζωής" Θεσσαλονίκης, Κυριακούλα Δερεκενάρη, από την πλευρά της, έστειλε το μήνυμα της αξίας της πρόληψης, αλλά και της αλληλεγγύης στις γυναίκες που νοσούν. "Είμαστε εδώ για να περάσουμε το μήνυμα ότι η πρόληψη σώζει ζωές", είπε, προσθέτοντας πως δεν θα κουραστεί ποτέ να επαναλαμβάνει μονότονα τη λέξη "πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη", καθώς αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο είναι σχεδόν 100% ιάσιμος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις