Μια κατηγορία φαρμάκων για τον διαβήτη τύπου 2 – γλιταζόνες- συνδέεται με 22% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, αναφέρει νέα έρευνα του University of Arizona.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτή η κατηγορία, επίσης γνωστή ως TZDs, ενδεχομένως μπορεί να προλαμβάνει την άνοια σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο που έχουν ελαφρύ ή μέτριο διαβήτη.

Ερευνητές του Cleveland Clinic σημείωσαν στο Cell Reports Medicine ότι εντόπισαν πως η μετφορμίνη- φάρμακο για τον διαβήτη- πιθανόν θα μπορούσε να είναι αγωγή για την κολπική μαρμαρυγή.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του University of Arizona που δημοσιεύτηκε στο  BMJ Open Diabetes Research & Care, ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν σουλφονυλουρίες, ενδεχομένως μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο για άνοια σε σχέση με ανθρώπους που λαμβάνουν μετφορμίνη ή TZD s .

Οι ερευνητές προτρέπουν για τακτική παρακολούθηση της νοητικής λειτουργίας σε αυτόν τον πληθυσμό και δήλωσαν ότι η λήψη σουλφονυλουριών είτε με μετφορμίνη είτε με TZDs  ενδεχομένως μερικώς εξουδετερώνει την επίδραση.

Αυτά τα ευρήματα ενδεχομένως μπορούν να συμβάλλουν στην πληροφόρηση για επιλογή φαρμάκων για ηλικιωμένους  με διαβήτη που έχουν υψηλό κίνδυνο άνοιας.

Ο Dr. Robert Gabbay, του American Diabetes Association, δήλωσε ότι η μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα είναι ενδιαφέρουσα και δείχνει σχέση μεταξύ χρήσης TZD s  και κινδύνου άνοιας.

Όμως, προειδοποίησε ότι τέτοιες έρευνες δεν αποδεικνύουν αιτιατή σχέση και θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλες αιτίες για τη σχέση.

Πρόσθεσε, ότι καθώς οι άνθρωποι δεν τυχαιοποιήθηκαν σε διάφορες αγωγές μπορεί να υπήρχαν άλλοι παράγοντες σε ανθρώπους που έλαβαν TZDs  που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί αυτή η ομάδα πήγε καλύτερα.

Η έρευνα για την TZD s  έγινε σε 560.000 βετεράνους με διαβήτη τύπου 2, μέσης ηλικίας 65 ετών, που δεν είχαν άνοια.

Έλαβαν μια από 3 αγωγές- σουλφονυλουρίες, TZDs  ή μετφορμίνη.

Μετά από τουλάχιστον εντός έτους αγωγή, η λήψη μόνο TZD συνδεόταν με 22% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας από όλα τα αίτια σε σχέση με τη λήψη μετφορμίνης.

Υπήρχε 11% χαμηλότερος κίνδυνος άνοιας για ανθρώπους που λάμβαναν μετφορμίνη και TZDs.

Όμως ο κίνδυνος άνοιας ήταν 12% υψηλότερες για ανθρώπους που λάμβαναν σουλφονυλουρίες μόνο.

Οι ερευνητές υπέδειξαν ότι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν σουλφονυλουρίες θα μπορούσαν να συμπληρώνουν είτε με μετφορμίνη είτε με TZD για πιθανή μερική εξουδετέρωση αυτής της επίδρασης αυξημένου κινδύνου για άνοια.

Tα ευρήματα ενδεχομένως μπορεί να βοηθήσουν με την επιλογή φαρμάκων για ηλικιωμένους διαβητικούς με υψηλό κίνδυνο άνοιας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αντιγριπικός εμβολιασμός με ιατρική συνταγή - Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί
Η Bristol Myers Squibb στηρίζει τους πληγέντες από την καταστροφική κακοκαιρία στη Θεσσαλία
Υπουργείο Υγείας: Χορήγηση εμβολίων γρίπης και κορωνοϊού την ίδια μέρα - Οδηγίες [εγκύκλιος]