Η εγκυμοσύνη μπορεί να παρακινεί τις γυναίκες να σταματούν το κάπνισμα. Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι τουλάχιστον ορισμένες έγκυες καπνίστριες αρχίζουν  να το διακόπτουν ακόμα και πριν μάθουν ότι συνέλαβαν.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ενδεχομένως υπάρχουν βιολογικοί μηχανισμοί στην εγκυμοσύνη που μπορούν να μειώσουν την επιθυμία για νικοτίνη.

Αν αληθεύει, η κατανόηση αυτών των διαδικασιών, πιθανό να μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους που θα βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος.

Όμως τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι η κύηση κάνει τη διακοπή του καπνίσματος εύκολη, δήλωσε η ψυχίατρος Dr. Suena Huang Massey, του Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Δείχνουν ότι κατά μέσον όρο οι καπνίστριες μείωσαν λίγο το κάπνισμα το διάστημα μεταξύ σύλληψης και ενημέρωσης ότι συνέλαβαν. Οι αιτίες παραμένουν ανοιχτές.

Είναι πιθανό στην αρχή της εγκυμοσύνης, ορισμένες καπνίστριες να νιώθουν ναυτία από τη μυρωδιά των τσιγάρων.

Επίσης, επίπεδα της ορμόνης hCG που συνδέεται με την πρωινή ναυτία φτάνουν στο ανώτατο σημείο μεταξύ 5ης και 10ης εβδομάδας και αυτό συμπίπτει με την περίοδο στην οποία οι γυναίκες στην παρούσα έρευνα άρχισαν να μειώνουν το κάπνισμα πριν μάθουν ότι είναι έγκυες.

Μπορεί να είναι σύμπτωση,  αλλά είναι ενδιαφέρον εύρημα, δήλωσε η ερευνήτρια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Addiction Biology  και έγινε σε 416 Αμερικανίδες που ήταν έγκυες και καπνίστριες όταν συνέλαβαν. Ρωτήθηκαν για τις καθημερινές τους συνήθειες σχετικά με το κάπνισμα, για τους μήνες πριν την πιθανή ημερομηνία σύλληψης.

Κατά μέσον όρο, οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα μείωσαν κατά 1 τσιγάρο την ημέρα το κάπνισμα τις εβδομάδες μεταξύ σύλληψης και γνωστοποίησής της.

Η ερευνητική ομάδα έκανε ακόμα μια ανάλυση, εστιάζοντας μόνο σε γυναίκες με μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη και τα αποτελέσματα ήταν ίδια.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πώς η κύηση θα μπορούσε να επηρεάζει τις συνήθειες καπνίσματος.

Πολύ λίγα είναι γνωστά, σημείωσε η ερευνήτρια, καθώς οι έρευνες γενικά εστιάζουν στο πώς επηρεάζει το κάπνισμα την εγκυμοσύνη και το έμβρυο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο