Eρευνητές του Mount Sinai's Tisch Cancer Institute εντόπισαν νέο γονίδιο που είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη του καρκίνου στο παχύ έντερο και ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στο εξωτερικό περιβάλλον γύρω από τον όγκο μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη των κυττάρων του όγκου. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Communications.

Είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι το περιβάλλον γύρω από έναν καρκινικό όγκο στο παχύ έντερο μπορεί να προγραμματίσει έναν ‘’σούπερ ενισχυτή’’, πολύπλοκη περιοχή του DNA με υψηλή συγκέντρωση μεταγραφικών μηχανισμών που ελέγχουν αν ένα κύτταρο είναι κακοήθες.

Αυτός ο σούπερ ενισχυτής ρυθμίζει το γονίδιο  PDZK1IP1, που προηγουμένως δεν είχε εντοπιστεί ως γονίδιο καρκίνου. Όταν οι ερευνητές το διέγραψαν, η ανάπτυξη του καρκίνου περιορίστηκε, κάτι που υποδεικνύει ότι αυτό το γονίδιο και ο σούπερ ενισχυτής θα μπορούσαν να είναι στόχοι θεραπειών.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο σούπερ ενισχυτής ενεργοποιείται από την περιβάλλουσα φλεγμονή στο μικροπεριβάλλον του όγκου. Η φλεγμονή επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να επιζήσουν σε περιβάλλον όπου αλλιώς δεν θα επιζούσαν.

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο στο παχύ έντερο.

Αυτό που σημαίνει για τους περισσότερους ασθενείς με καρκίνο παχέος έντερο είναι, ότι η φλεγμονή που συμβαίνει στον όγκο συμβάλλει στην ανάπτυξή του.

Η ανακάλυψη έγινε εφικτή μελετώντας ζωντανούς ιστούς από όγκους και υγιή περιβάλλοντα ιστό αμέσως μετά τις εγχειρήσεις 15 ασθενών.

Το να μπορούν να προετοιμάσουν και να αναλύσουν ζώντα κύτταρα επέτρεψε στους ερευνητές να δουν το μικροπεριβάλλον του όγκου και τους γενετικούς και βιολογικούς οδηγούς του.

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις