Η COVID-19 προκάλεσε παρατεταμένο σοκ στα επίπεδα προσδόκιμου ζωής, οδηγώντας σε πρωτοφανείς αλλαγές στην παγκόσμια θνησιμότητα που δεν έχουν καταγραφεί τα τελευταία 70 χρόνια, αναφέρει έρευνα του  Oxford's Leverhulme Center for Demographic Science  και του Max Planck Institute for Demographic Research.

Με στοιχεία από 29 ευρωπαϊκές χώρες και της Χιλής και των ΗΠΑ, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το προσδόκιμο ζωής το 2021 παρέμενε χαμηλότερο από το αναμενόμενο στις 29 χώρες.

Γεωγραφικός διχασμός φάνηκε το 2021. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης είχαν ανάκαμψη στο προσδόκιμο ζωής από τις απότομες απώλειες του 2020.

Σουηδία, Ελβετία, Βέλγιο και Γαλλία είχαν ολοκληρωτική ανάκαμψη επιστρέφονττας στα επίπεδα προ -πανδημίας του 2019.

Η Αγγλία και η Ουαλία είδαν μερική ανάκαμψη από τα επίπεδα του 20230, το 2021. Στη Σκοτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, παρέμειναν στα ίδια μειωμένα επίπεδα με το 2020.

Η ανατολική Ευρώπη και οι ΗΠΑ κατέγραψαν επιδείνωση την ίδια περίοδο.

Η κλίμακα των απωλειών προσδόκιμου ζωής κατά την πανδημία στην ανατολική Ευρώπη ήταν παρόμοια με αυτή που είδαμε για τελευταία  φορά στη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.

Η διαφορά μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης, γενικά αντικατοπτρίζει μεγαλύτερες απώλειες σε χώρες που είχαν χαμηλότερα επίπεδα προσδόκιμου ζωής πριν την πανδημία.

Η Βουλγαρία χτυπήθηκε περισσότερο από τις χώρες που μελετήθηκαν, με πτώση του προσδόκιμο ζωής σχεδόν 43 μηνών τα 2 χρόνια της πανδημίας. Σύμφωνα με την έκθεση. η Βουλγαρία, η Χιλή, η Κροατία, η Τσεχία, η Εσθονία, Γη ερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Σλοβακία είχαν σημαντικά υψηλότερες ελλείψεις στο προσδόκιμο ζωής το 2021 σε σύγκριση με το 2020-που δείχνει επιδείνωση του βάρους της θνησιμότητας κατά την πανδημία.

Επιπλέον του προσδόκιμου ζωής προ πανδημίας, φάνηκε να υπάρχει επίδραση εμβολιασμού που ακολούθησε τον ίδιο διαχωρισμό ανατολής- δύσης στην Ευρώπη.

Χώρες με υψηλότερα ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων είχαν μικρότερες ελλείψεις προσδόκιμου ζωής.

Μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα αυτοί άνω των 80 ετών που αποτελούσαν μεγάλο μέρος των θανάτων του 2020, ωφελήθηκαν από την προστασία του εμβολιασμού και μείωση της υπερβάλλουσας θνητότητας το 2021.

Πηγές:
Nature Human Behaviour.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]