Είναι γνωστό πλέον, ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να χρηματοδοτηθεί ο ανεπαρκής προϋπολογισμός για τη Φαρμακευτική Δαπάνη, σημειώνουν στελέχη από την αγορά του φαρμάκου. Επίσης, κατά τους ίδιους, είναι αυταπόδεικτο γιατί δεν έχει γίνει τίποτα τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια για να περιοριστεί και να εξορθολογιστεί η συνταγογράφηση και η χρήση φαρμάκων. 

Και αυτό γιατί, όπως λένε, το κράτος και το υπουργείο Υγείας προσπαθούν να κρατήσουν ισορροπίες ανάμεσα σε συμφέροντα γιατρών, φαρμακοποιών, χονδρεμπόρων, φαρμακευτικών εταιρειών και ασθενών.
Ετσι λοιπόν είναι καλύτερα σε αυτό το περιβάλλον του ελλιπούς και ανεπαρκούς προϋπολογισμού να ψάξουμε να βρούμε λύσεις. Και αυτές, σύμφωνα με τις πηγές μας, φαίνεται να είναι:

  1. Η  αφαίρεση από το κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων θεραπευτικών κατηγοριών, οι οποίες θα μπορούσαν να μετακινηθούν στη λεγόμενη αρνητική λίστα. Ανάλογα έχει γίνει και στο παρελθόν όπως για τα  φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία ή για τον έλεγχο του βάρους. 
  2. Η δυνατότητα με ευθύνη των εταιρειών να αφαιρούνται φάρμακα σχετικά χαμηλού κόστους παραμένοντας στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση με 100% συμμετοχή του ασθενούς. Οπως έγινε για τα αντιβιοτικά.
  3. Η εύρεση κονδυλίων από την κοινωνική πρόνοια για τους ανασφάλιστους έτσι ώστε να ελαφρύνει δραστικά η φαρμακευτική δαπάνη και
  4. Η άμεση εφαρμογή της θετικής λίστας υπό την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία θα αυξήσει μεν τις συμμετοχές σε κάποιες θεραπευτικές κατηγορίες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εξοικονόμηση γιατί θα είναι αφενός μεν αποτρεπτικό για τη δημιουργία "ιδιωτικών-προσωπικών" φαρμακείων στα σπίτια των ασθενών περιορίζοντας την υπερσυνταγογράφηση και αφετέρου θα δημιουργήσει εξοικονόμηση, γιατί οι θεράποντες ιατροί θα επιλέγουν πλέον και με γνώμονα το κόστος για τον ασθενή. 

Είναι γεγονός ότι ο νέος κατάλογος αποζημιούμενων φαρμάκων δημιούργησε σε συγκεκριμένα σκευάσματα υψηλές συμμετοχές τις οποίες όμως το Υπουργείο Υγείας θα μπορούσε να ελέγξει γιατί είναι νομοθετημένο το ΚΑΠ (καπέλο) των 20 ευρώ πάνω από το οποίο τη διαφορά στη συμμετοχή τη καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Ασκήσεις που έχουν τρέξει τόσο από τη φαρμακοβιομηχανία, όσο και από τον ΕΟΠΥΥ δείχνουν αφενός μεν μια σημαντική εξοικονόμηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης του ΕΟΠΥΥ αφετέρου θα βάλουν στη νόμιμη διαδικασία αποζημίωσης το σύνολο των φαρμάκων που έχουν κλείσει συμφωνίες με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης εξοικονομώντας σημαντικά κεφάλαια, δίνοντας τη δυνατότητα στον ασθενή να έχει πρόσβαση σε αυτές τις προηγμένες θεραπείες.

Είναι σημαντικό πλέον, το Υπουργείο, ο Υπουργός και οι Σύμβουλοί του να αντιληφθούν ότι δεν πρέπει να μιλάμε για Φαρμακευτική Δαπάνη, αλλά για επένδυση στην υγεία η οποία έχει πολλαπλά οφέλη, όπως αποδεικνύεται από σειρά μελετών και αναλύσεων, στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα
Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο νοσοκομείο "Αττικόν"