Ευχάριστα νέα για τους πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις του αγκώνα, ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο 78ο πανελλήνιο συνεέδριο ορθοπαιδικής, καθώς πλέον η επιστήμη προσφέρει οριστική λύση!

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ομιλία του ο Χειρουργός  Ορθοπεδικός-Μικροχειρουργός Χεριού, Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, Διευθυντής Κλινικής Μικροχειρουργικής Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού, «Λύση με θεαματικά αποτελέσματα, δίνει την τελευταία δεκαετία η εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας, στην αντιμετώπιση των παθήσεων και τραυμάτων του αγκώνα, που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας, σε ολόκληρο τον κόσμο!»

Tα οφέλη είναι τεράστια για όσους πάσχουν από:

  • επικονδυλίτιδα,
  • ωλένια νευρίτιδα,
  • χρόνια αρθροπάθεια

Συγκεκριμένα το κέρδος από την εξέλιξη αυτή είναι:

  • η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πασχόντων,
  • εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία ασφάλισης,
  • δεκάδες δισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία, από τις χαμένες εργατοώρες!

Σημαντικό ρόλο στην οριστική αντιμετώπιση των τριών αυτών παθήσεων του αγκώνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παίζει η έγκαιρη διάγνωση. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ασθενής θα ταλαιπωρείται για χρόνια, ενώ ταυτόχρονα κινδυνεύει να χάσει οριστικά τη λειτουργία του χεριού του!

Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες συνιστούν με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τον ορθοπεδικό τους.

Εξω  επικονδυλίτιδα

Η έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow) εκδηλώνεται με:

  • άλγη διαξιφιστικά στον αγκώνα επιδεινούμενα με τη χρήση του άκρου,
  • αιμωδίες (μούδιασμα) που αντανακλούν συχνά προς το μπράτσο ή τον πήχυ, ενώ κάποια στιγμή εγκαθίσταται σχεδόν ανικανότητα εκτέλεσης χειρωνακτικής εργασίας και έκπτωση μυϊκής ισχύος.

Η πάθηση σήμερα αντιμετωπίζεται με «αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες αιμοπεταλίων».

«Η εφαρμογή της θεραπείας με τους ενέσιμους αυτόλογους παράγοντες τα τελευταία χρόνια προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα, καθώς εκτοπίζει το χειρουργείο και βάζει οριστικό τέλος στους βασανιστικούς και χρόνιους πόνους», τονίζει ο κ. Ιγνατιάδης.

Μετά την έγκαιρη διάγνωση της πάθησης, ο γιατρός παίρνει αίμα από τον πάσχοντα και μετά από ειδική επεξεργασία το εγχύει στο σημείο του μεγίστου πόνου ή γύρω από αυτό. Για την αντιμετώπιση της πάθησης  μπορεί να χρειασθούν 1-3 συνεδρίες, ενώ η διαδικασία εφαρμογής δεν ξεπερνά τα 20-25 λεπτά.    

Ωλένια  νευρίτιδα  αγκώνα

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κάθε χρόνο παθαίνουν μερική παράλυση δακτύλων και παλάμης εξαιτίας του συνδρόμου της Ωλένιας Νευρίτιδας!

Θύματα του συνδρόμου είναι άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας (30 με 60 χρόνων), κυρίως αυτοί που κάνουν χειρωνακτική εργασία αλλά και δουλειά γραφείου (πληκτρολόγηση).

«Εκτός από το σημαντικό πρόβλημα υγείας που προκαλεί στους εργαζόμενους το σύνδρομο της ωλένιας νευρίτιδας έχει και σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγική διαδικασία καθώς οι πάσχοντες είναι μειωμένης απόδοσης», εξηγεί ο κ. Ιγνατιάδης.

Το βασικό σύμπτωμα της ωλένιας νευρίτιδας είναι πόνος στον αγκώνα ή μούδιασμα κυρίως στο μικρό δάκτυλο και τον παράμεσο.

Η εμφάνιση των δυο αυτών συμπτωμάτων θα πρέπει να βάλει σε υποψίες τον εργαζόμενο πως κάτι συμβαίνει και θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί σε ορθοπεδικό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μικροχειρουργική (μη τραυματική) τεχνική σε συνδυασμό με το είδος του συνδρόμου όταν γίνεται με σωστή μετεγχειρητική αγωγή δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα.

Αν δεν υπάρξει χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου τότε θα αρχίζει να εμφανίζεται και μυϊκή ατροφία, δηλαδή να αδυνατίζουν οι μύες μεταξύ των μετακαρπίων και να διαγράφονται έντονα τα μετακάρπια οστά απογυμνωμένα από μύες, ενώ μπορεί αργότερα να χαθεί και ο έλεγχος των δυο μικρών (τελευταίων) δακτύλων.

Χρόνια αρθροπάθεια

Η άρθρωση του αγκώνα μπορεί να καταστραφεί ή να υποστεί σοβαρή ζημιά από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • πρωτοπαθείς εκφυλιστικές οστεοαρθροπάθειες ή ρευματοειδείς αρθρίτιδες,
  • παλαιοί βαρείς τραυματισμοί με αστάθεια από τροχαία, εργατικά ή αθλητικά ατυχήματα.
  • τα κατάγματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ
Συμμετοχή της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα κρίσιμα Φάρμακα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών