Καπνιστές-νυν και πρώην- έχουν χειρότερο αποτέλεσμα όταν υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nephrology.

Ο Sibel G. Bek, του Kocaeli University Hospital στην Τουρκία, χρησιμοποίησε στοιχεία 56.512 ενηλίκων που άρχισαν αιμοκάθαρση (περισσότερους από 3 μήνες) μεταξύ 1990 και 2016.

Δημογραφικά στοιχεία ασθενούς, αρχική μέθοδος αιμοκάθαρσης, συννοσηρότητες και ιστορικό καπνίσματος ήταν  από τους προγνωστικοί παράγοντες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πρώην και νυν καπνιστές είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια (hazard ratio  1.10 και 1.22) καθώς και υψηλότερο κίνδυνο θνητότητας από καρδιαγγειακή νόσο. (hazard ratio 1.13 και 1.23, αντίστοιχα).

Παρομοίως, το κάπνισμα συνδεόταν με υψηλότερη θνητότητα από αναπνευστική ανεπάρκεια σε νυν και πρώην καπνιστές.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η νέα έρευνα υπογραμμίζει την αρνητική επίδραση του καπνίσματος στους ανθρώπους που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Ενδείξεις ότι οι καπνιστές έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου ενώ υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση προατέθηκαν στη βιβλιογραφία.

Νέες οδηγίες και προληπτικά μέτρα θα πρέπει να σχεδιαστούν σύμφωνα με διάφορες ηλικιακές ομάδες, σημειώνουν οι ερευνητές.

Πηγές:
Nephrology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας