Έρευνα σε 28.000 ανθρώπους δίνει τις ισχυρότερες ως σήμερα ενδείξεις ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης στους ηλικιωμένους μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο άνοιας.

Η Ruth Peters, του University of New South Wales στο Σίδνεϋ, σημείωσε ότι χωρίς σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της άνοιας, η μείωση του κινδύνου εμφάνισής της θα ήταν καλό βήμα προς τα εμπρός.

Πρόσθεσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι η αγωγή για μείωση της πίεσης- σε αρκετά χρόνια -μειώνει τον κίνδυνο άνοιας και δεν φάνηκαν ενδείξεις συνεπειών.

Παραμένει άγνωστο αν επιπλέον μείωση της πίεσης σε ανθρώπους που την έχουν ρυθμίσει καλά ή αν η έναρξη αγωγής πιο νωρίς θα μπορούσε να μειώσει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο άνοιας.

Η έρευνα εξέτασε τη σχέση μεταξύ αρτηριακής πίεσης και άνοιας αναλύοντας δοκιμές που χρησιμοποιούσαν διαφορετικές αγωγές για τη μείωση της πίεσης.

Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν μέχρι να εμφανίσουν άνοια. Η μετα-ανάλυση περιέλαβε 28.008 ανθρώπους από 20 χώρες, με μέση ηλικία τα 69 χρόνια και με ιστορική υπέρτασης. Στις έρευνες οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 4 χρόνια κατά μέσον όρο.

Φάνηκε ότι υπήρχε σημαντική επίδραση της αγωγής στη μείωση των πιθανοτήτων άνοιας που συνδεόταν με διατήρηση της μείωσης της πίεσης στους ηλικιωμένους, άσχετα από την αγωγή για την υπέρταση που χρησιμοποιούσαν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024