Διάφορα συστατικά των ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορούν να επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό και ενδεχομένως να διαταράσσουν την αγωγή της διέγερσης στην καρδιά. Σε πειραματικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο Nature Communications, προκλήθηκαν καρδιακές αρρυθμίες σε ποντίκια.

Ο ατμός από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν περιέχει μόνο νικοτίνη ή/και αρωματικές ουσίες. Τα υγρά περιέχουν επίσης διάφορους φορείς που δεσμεύουν τη νικοτίνη ή/και τα αρωματικά συστατικά στον ατμό και τα καθιστούν έτσι διαθέσιμα για εισπνοή. Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τους πιθανούς κινδύνους που αφορούν την υγεία από τις επιμέρους ουσίες.

Ο Alex Carll από το Ινστιτούτο Christina Lee Brown Envirome του Πανεπιστημίου του Κεντάκι στο Λούισβιλ και οι συνεργάτες του διερεύνησαν τις πιθανές επιπτώσεις στην καρδιά σε μια σειρά πειραμάτων σε ποντίκια. Μια συνέπεια ήταν η έντονη επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού (βραδυκαρδία) σε συνδυασμό με αύξηση της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού. Και τα δύο θα μπορούσαν να προκύψουν μέσω της διαμόρφωσης του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, η οποία είναι αναστρέψιμη και συνήθως δεν συνδέεται με κινδύνους για την υγεία.

Ωστόσο, φαίνεται επίσης να υπάρχει άμεση επίδραση στο σύστημα διεγερτικής αγωγής. Αυτό είναι πιο προβληματικό επειδή μπορεί να προκύψουν καρδιακές αρρυθμίες. Στην πραγματικότητα, η φυτική γλυκερόλη και η προπυλενογλυκόλη, τα δύο κύρια έκδοχα, ήταν ικανά να προκαλέσουν υψηλό βαθμό υπερκοιλιακού αποκλεισμού σε ζώα. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια άλλη αιτία της βραδυκαρδίας.

Ακόμη πιο προβληματικές θα ήταν οι διαταραχές στην αγωγή της διέγερσης στις κοιλίες της καρδιάς, καθώς στη χειρότερη περίπτωση αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Αυτό δεν συνέβη στα πειράματα. Στα αρσενικά ποντίκια, ωστόσο, παρατηρήθηκαν αυξημένα κοιλιακά εξτρασυστολικά μετά την έκθεση σε αρώματα μενθόλης ή προπυλενογλυκόλης, τα οποία μπορούν να ερμηνευθούν ως πρώτο σημάδι συναγερμού.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν τα αποτελέσματα μπορούν να μεταφερθούν στον άνθρωπο. Ωστόσο, ο Carll πιστεύει ότι είναι πιθανό τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να σχετίζονται με καρδιακούς κινδύνους μακροπρόθεσμα. Αυτό μπορεί να διευκρινιστεί μόνο με επιδημιολογικές μελέτες.

Πηγές:
Nature Communications

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια εμπόδια δυσχεραίνουν την πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας