Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων συλλόγων πασχόντων από Κοιλιοκάκη (Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης, Δράση για την Κοιλιοκάκη - Action for Celiac Disease, Η εστία της Κοιλιοκάκης - Celiacs Home , Melitus Coeliac ) με τους αρμόδιους υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ Κεντρική Υπηρεσία σχετικά με τα αιτήματα των πασχόντων αναφορικά με την διαδικασία αποζημίωσης για την προμήθεια προϊόντων χωρίς γλουτένη.

Κατά την ως άνω συνάντηση υπήρξε ρητή δέσμευση του οργανισμού για την άμεση αποστολή οδηγιών και διευκρινίσεων προς τα κατά τόπους υποκατάστημα του τόσο για την εφεξής διαδικασία αποζημίωσης που θα αφορά σε επιμήκυνση του χρόνου εκτέλεσης των ηλεκτρονικών συνταγών και τη δυνατότητα εκτέλεσής τους σε όλη τη διάρκεια του μήνα για τον οποίο εκδόθηκαν, όσο και την αποδοχή και την αποζημίωση προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται σε μια διευρυμένη λίστα σε σχέση με τα μέχρι σήμερα αποζημιούμενα. Υπενθυμίζεται ότι από το 1998 που έχει τεθεί σε ισχύ ο νόμος Φ.Ε.Κ.270/24-12-97, δικαιολογείται η δωρεάν χορήγηση  των ειδικών σκευασμάτων χωρίς γλουτένη, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατροφή των πασχόντων από Κοιλιοκάκη. Στην πορεία, ο νόμος αυτός άλλαξε και πλέον έχει θεσπιστεί ποσό αποζημίωσης 100 ευρώ για τους ενήλικες ασθενείς και 150 ευρώ για τους ανήλικους.

Τελευταία εξέλιξη είναι ότι εκδόθηκε νέα εγκύκλιος στις 21/10/22 η οποία αλλάζει σταδιακά την διαδικασία εκτέλεσης των γνωματεύσεων των ειδικών σκευασμάτων με χρήση ειδικού κωδικού μιας χρήσης για την επιβεβαίωση της  εκτέλεσης τους. Αναμένονται τα νεότερα σχετικά με την διαμόρφωση της λίστας των προϊόντων που αποζημιώνονται, καθώς και την κατάργηση του δεκαημέρου εκτέλεσης των γνωματεύσεων.

Περυσινή εγκύκλιος διευκρίνιζε ότι θα αποζημίωνε μόνο τα βασικά  είδη διατροφής, τα ειδικά σκευάσματα που παράγονται από αλεύρι χωρίς γλουτένη, όπως (αλεύρι, πολέντα, ζυμαρικά, δημητριακά, ψωμί, φρυγανιές, αραβική πίτα, μπαγκέτες, brioche, μπισκότα,  κουλουράκια, κριτσίνια, γκοφρέτες μπάρες, αλμυρά σνακ (pretzel), tostadas, σαβαγιάρ, κέικ.) και  δεν θα αποζημίωνε τα προϊόντα που δεν είναι παρασκευασμένα από αλεύρι και ούτε τα προϊόντα του γενικού εμπορίου που αναγράφουν χωρίς γλουτένη (π.χ. αλλαντικά, (γαλοπούλα, ζαμπόν κ.α.),  ρύζι, τυριά, μπύρα, αναψυκτικά, σοκολάτες, παγωτά, ξηρούς καρπούς, έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά,  μπουγάτσα, γαλακτομπούρεκο κ.α.). 

Στοιχεία της νόσου 

Η Κοιλιοκάκη επηρεάζει 1-2 στα 100 άτομα με γενετική προδιάθεση που αναπτύσσουν φλεγμονή του εντέρου (εντεροπάθεια) κατά την έκθεση σε διατροφή με γλουτένη. (Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη που εντοπίζεται σε σίτο, σίκαλη και κριθάρι και χρησιμοποιείται ευρέως από τη βιομηχανία τροφίμων). Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, ναυτία, δυσκοιλιότητα, διάρροια, κόπωση, αναιμία, πονοκεφάλους, έλκη στο στόμα, επαναλαμβανόμενες αποβολές, απώλεια βάρους (αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις), δερματικά προβλήματα, κατάθλιψη, πόνο στις αρθρώσεις ή στα οστά και νευρικά προβλήματα. Η ασθένεια μπορεί να διαγνωστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και χωρίς συμπτώματα, ως αποτέλεσμα του οικογενειακού ελέγχου. Η μόνη θεραπεία της Κοιλιοκάκης είναι η δια βίου και αυστηρή αποφυγή κατάποσης γλουτένης.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας