Ερευνητές του University of Otago ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι η γλουτένη, που περιέχεται στο σιτάρι, προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο ποντικών.

Είναι αρκετά πιθανό η φλεγμονή που παρατηρήθηκε στους ποντικούς να συμβαίνει και στους ανθρώπους.

Η έρευνα εξέτασε αν η συνήθης διατροφή (διατροφή με χαμηλά λιπαρά) εμπλουτισμένη με 4.5% γλουτένη ή με υψηλά λιπαρά εμπλουτισμένη με 4.5% γλουτένη αλλάζει το σωματικό βάρος, τους μεταβολικούς δείκτες ή την κεντρική φλεγμονή σε αρσενικά ποντίκια.

Η έρευνα επιβεβαίωσε μέτρια επίδραση όσον αφορά την παχυσαρκία, της γλουτένης, όταν δόθηκε σε ποντικούς που εκτέθηκαν σε διατροφή με πολλά λιπαρά και για πρώτη φορά αναφέρουν φλεγμονή στον υποθάλαμο λόγω γλουτένης.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο εγκέφαλος έχει 2 είδη κυττάρων του ανοσοποιητικού παρόμοια με τα μακροφάγα στο αίμα. Αστροκύτταρα και μικρογλοία.

Ανακάλυψαν ότι η γλουτένη και η  διατροφή με πολλά λιπαρά αυξάνει τον αριθμό αυτών των κυττάρων. Η επίδραση της γλουτένης που προστέθηκε στη συνήθη διατροφή αύξανε τον αριθμό των κυττάρων στην ίδια έκταση όπως αν οι ποντικοί είχαν λάβει διατροφή με πολλά λιπαρά. Όταν προστέθηκε γλουτένη στη διατροφή με πολλά λιπαρά, ο αριθμός των κυττάρων αυξήθηκε ακόμα περισσότερο

Η περιοχή του υποθάλαμου είναι ζωτικής σημασίας για το συντονισμό βασικών μεταβολικών λειτουργιών όπως ρύθμιση του βάρους και του σακχάρου στο αίμα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αν η γλουτένη οδηγεί σε φλεγμονή στον υποθάλαμο των ανθρώπων και επομένως σε εγκεφαλική βλάβη, αυτό μπορεί να είναι κακό μακροπρόθεσμα, όπως αύξηση του βάρους και βλάβη στη ρύθμιση του σακχάρου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroendocrinology.

Πηγές:
Journal of Neuroendocrinology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γ. Καπετανάκης στην ημερίδα του iatronet.gr: Tο ''Οίκοθεν'' ανοίγει ένα νέο δρόμο για την ογκολογική φροντίδα
"Αγία Σοφία": Εκτός λειτουργίας η μία Καρδιοχειρουργική επί τρία χρόνια - Το εγκεφαλικό οίδημα σε δίχρονο παιδί και η κόντρα μεταξύ γιατρών
Γιατί έχω μυρμήγκιασμα στα χέρια και στα πόδια;