Στη μεγαλύτερη έρευνα του είδους της, που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, ερευνητές του University of Surrey και του University of Oxford, εξέτασαν γνωστά συμπτώματα καρκίνου στο πάγκρεας- απώλεια βάρους, υψηλό σάκχαρο και διαβήτη-και εστίασαν στο πότε αναπτύσσονται σε σχέση με τον καρκίνο.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε μεγάλη βάση δεδομένων 10 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Αγγλία.

Το μεγάλο μέγεθος των στοιχείων ήταν σημαντικό για να εξασφαλίσει ότι τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν όλο τον πληθυσμό.

Οι ερευνητές πήραν τις πληροφορίες για τον καρκίνο στο πάγκρεας και τους 3 τομείς ενδιαφέροντος και εξέτασαν πώς αλλάζουν για τους ανθρώπους με τον καιρό.

Οι ερευνητές συνέκριναν τον ΔΜΣ και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη HbA1c σχεδόν 9.000 ανθρώπων που διαγνώστηκαν με καρκίνο στο πάγκρεας με αυτά ομάδας 35.000 ανθρώπων χωρίς τη νόσο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν οτι σημαντική απώλεια βάρους σε ανθρώπους με καρκίνο στο πάγκρεας άρχισε 2 χρόνια πριν τη διάγνωση.

Την ώρα της διάγνωσης, ο μέσος ΔΜΣ ανθρώπων με καρκίνο παγκρέατος ήταν σχεδόν 3 μονάδες χαμηλότερος από ανθρώπους που δεν είχαν καρκίνο.

Αυξημένα επίπεδα γλυκόζης εντοπίστηκαν ακόμα νωρίτερα-από 3 χρόνια πριν τη διάγνωση.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η απώλεια βάρους σε ανθρώπους με διαβήτη συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας έναντι ανθρώπων χωρίς διαβήτη.

Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης σε ανθρώπους χωρίς διαβήτη συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας σε σχέση με ανθρώπους χωρίς διαβήτη.

Tα αποτελέσματα δείχνουν ότι ανεξήγητη απώλεια βάρους -κυρίως σε ανθρώπους με διαβήτη- θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με καχυποψία.

Επίσης, αύξηση επιπέδων γλυκόζης ιδιαίτερα σε ανθρώπους χωρίς αύξηση βάρους θα πρέπει να θεωρείται αιτία κινητοποίησης για ενδεχόμενο καρκίνο παγκρέατος.

Αυτές οι αλλαγές είναι σημαντικοί υποψήφιοι για εξετάσεις υγείας, που αν γίνονται τακτικά, θα μπορούσαν να βοηθούν γιατρούς να εντοπίζουν ανθρώπους που ενδεχομένως έχουν μη διαγνωσμένο καρκίνο στο πάγκρεας.

Αυτοί θα μπορούσαν στη συνέχεια να παραπεμφθούν για αξονική τομογραφία για έλεγχο πιθανής ύπαρξης καρκίνου.

Πηγές:
PLOS ONE,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού