Αλλαγές στον εγκέφαλο σε ανθρώπους με αυτισμό είναι πιο μεγάλες από ότι εκτιμούσαν οι επιστήμονες έως τώρα και συμβαίνουν σε όλο τον εγκεφαλικό φλοιό και όχι μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές που συνδέονται με την κοινωνική συμπεριφορά και τη γλώσσα.

Αυτό αναφέρει νέα έρευνα που διήρκεσε περισσότερο από μια δεκαετία και έγινε από το University of California και η οποία εξερεύνησε πώς ο αυτισμός επηρεάζει τον εγκέφαλο σε μοριακό επίπεδο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν αλλαγές σε σχεδόν όλες τις περιοχές του φλοιού του εγκεφάλου που ανέλυσαν, περιλαμβανομένων περιοχών που εμπλέκονται σε λειτουργίες όπως γλώσσα, κοινωνική αντίληψη και πνευματική ευλυγισία.

Σημειώνουν ότι τώρα αρχίζουν να έχουν μια εικόνα της κατάστασης του εγκεφάλου σε μοριακό επίπεδο, σε ανθρώπους με αυτισμό.

Το 2011, ο ερευνητής Geschwind, ήταν επικεφαλής της πρώτης προσπάθειας εντοπισμού της μοριακής παθολογίας, εστιάζοντας σε 2 περιοχές υψηλής αντίληψης, τον κροταφικό και τον πρόσθιο λοβό.

Για τη νέα έρευνα, εξέτασε γονιδιακή έκφραση σε 11 περιοχές του φλοιού με αλληλούχιση RNA καθενός από τους 4 κυρίους φλοιώδεις λοβούς.

Οι επιστήμονες συνέκριναν δείγματα εγκεφαλικού ιστού που ελήφθησαν μετά θάνατον από 112 ανθρώπους με αυτισμό έναντι υγιούς εγκεφαλικού ιστού.

Κάθε μελετημένη περιοχή είχε αλλαγές αλλά η μεγαλύτερη πτώση .σε γονιδιακό επίπεδο ήταν στον οπτικό και βρεγματικό φλοιό, που επεξεργάζονται πληροφορίες όπως αφή, πόνο και θερμοκρασία.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι αυτό ενδεχομένως μπορεί να αντικατοπτρίζει την ‘’αισθητηριακή υπερευαισθησία’’ που συχνά αναφέρεται σε ανθρώπους με αυτισμό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ισχυρές ενδείξεις ότι αλλαγές RNA στον εγκέφαλο πιθανόν είναι αιτία αυτισμού παρά αποτέλεσμα της πάθησης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature.

Πηγές:
Nature.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα