Είναι δυσάρεστο συναίσθημα η μοναξιά. Είτε είστε άνθρωπος κοινωνικός, είτε προτιμάτε να περνάτε περισσότερο χρόνο με τον εαυτό σας, εξακολουθείτε να είστε άνθρωπος, και κάποιες φορές το συναίσθημα ότι θα θέλατε κάποιον δίπλα σας μπορεί να γίνει ανυπόφορο. Και δεν είμαστε εδώ ούτε για να κρίνουμε αυτή την "αδυναμία χαρακτήρα" (δεν είναι), ούτε για να πούμε ότι υπάρχει τρόπος να ξεχάσουμε εντελώς αυτά τα συναισθήματα.

Αυτό που θα πούμε, όμως, είναι πως η μοναξιά ως συναίσθημα μπορεί να οφείλεται σε ένα σωρό αιτίες, οι οποίες δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία απέναντι στο αποτέλεσμα: Έναν άνθρωπο που νιώθει άσχημα και - κυρίως - νιώθει μόνος. Το αποτέλεσμα αυτό είναι που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε, με τρόπους πρακτικούς και όχι με υπερβολική προσπάθεια. Επειδή (μικρό μυστικό) αυτού του είδους τα αρνητικά συναισθήματα καταπολεμούνται χαρούμενα και ήρεμα, όχι με αγχώδη πάλη.

Φερθείτε ευγενικά στον εαυτό σας

Το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο είναι να βγει στην επιφάνεια εκείνη η φωνή από το πίσω μέρος του μυαλού μας που μας κατακρίνει σε κάθε μας κίνηση, λέγοντας πράγματα που μας παραλύουν - αλλά δεν είναι πάντα και αληθινά. Αυτό θα γίνει χειρότερο όταν νιώθουμε μοναξιά, αλλά μπορεί να την προκαλέσει κιόλας. Προσπαθήστε ενεργά να δείχνετε μεγαλύτερη καλοσύνη στον εαυτό σας.

Φερθείτε καλά και στους άλλους

Δεν θα υπαινιχθούμε ότι η μοναξιά είναι αναγκαστικά αποτέλεσμα κακής συμπεριφοράς, άρα και απομόνωσης. Θα πούμε ότι τα αισθήματα μοναξιάς μπορούν να μας κάνουν να στραφούμε εναντίον των άλλων από αντίδραση. Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει νόημα στο να ξεσπάμε τη δυστυχία μας στους άλλους.

Έσω έτοιμος

Όλοι λίγο-πολύ ξέρουμε ότι έχουμε μέρες που δεν είναι καλές. Το πιο κοινό παράδειγμα, ας πούμε, είναι η κλασική μιζέρια της Δευτέρας. Σε πιο προσωπικό επίπεδο, ο καθένας γνωρίζει ποια είναι τα πράγματα και οι ημέρες που θα νιώθει πιο ευάλωτος. Προετοιμαστείτε καταλλήλως και προσπαθήστε να οργανώσετε την ημέρα σας με τρόπους που θα σας κάνει να νιώσετε πιο όμορφα.

Το σκεφτήκατε για κατοικίδιο;

Αν μη τι άλλο, δεν θα νιώθετε μόνοι με πολύ πρακτικό τρόπο. Αλλά σε συναισθηματικό επίπεδο, θα είναι μια αληθινή συντροφιά, και η αίσθηση φροντίδας μπορεί να σας ανανεώσει τον ενθουσιασμό σας για την καθημερινότητα. Το να ζείτε και να μεγαλώνετε μαζί με ένα ζωάκι μπορεί να σας αλλάξει τη ζωή!

Το σκεφτήκατε να αποφύγετε τα social media;

Ναι, είναι μέρη στο ίντερνετ που μπορούν να μας φέρουν σε επαφή με ανθρώπους ακόμα και από την άλλη άκρη του πλανήτη. Και όμως, στην πράξη μπορεί να μας κάνουν να νιώσουμε ακόμα πιο αποκομμένοι από τους άλλους ανθρώπους, ειδικά αν υπολογίσουμε το πόσο εύκολο είναι να ξεσπάσει ένας καυγάς στο ίντερνετ, αλλά και το πόσο "φροντισμένη" (βλ. ψεύτικη) είναι η εικόνα που παρουσιάζουν πολλοί άνθρωποι. Όχι και το καλύτερο πλαίσιο για να νιώσουμε λιγότερη μοναξιά.

Ξαναπιάστε (ή πιάστε από την αρχή) ένα χόμπι

Ο καλύτερος τρόπος να σταματήσετε να σκέφτεστε την μοναξιά - αλλά και οποιοδήποτε κακό συναίσθημα; Το να ασχοληθείτε με κάποιο χόμπι που αγαπάτε. Ο χρόνος θα περάσει χωρίς να το καταλάβετε καν, και εσείς θα έχετε ηρεμήσει. Συν του ότι μέσα από ένα χόμπι είναι πολύ πιθανό να γνωρίσετε περισσότερα άτομα με κοινά ενδιαφέροντα.

Ελάτε ξανά σε επαφή με φίλους

Είτε λόγω πανδημίας, είτε λόγω καθημερινής ζωής, μπορεί να έχετε χάσει επαφή με άτομα που κατά τ' άλλα συμπαθείτε. Προσπαθήστε για μια επανασύνδεση - είτε online, είτε και από κοντά. Ποτέ δεν ξέρετε αν υπάρχει μια νέα ή και παλιά φιλία που θα ξαναζεσταθεί. Και οι φίλοι είναι το νούμερο ένα αντίδοτο στη μοναξιά.

Βγείτε έξω

Αν περιμένατε ότι δεν θα κάναμε αναφορά στη γυμναστική σε αυτό το κείμενο, περιμένατε λάθος. Η γυμναστική είναι από τους καλύτερους τρόπους να διώξουμε τα αρνητικά συναισθήματα όπως η μοναξιά. Και, ναι, σε ψυχολογικό επίπεδο βοηθάει πολύ να ξεφεύγουμε από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας.

Μάθετε να εκτιμάτε τον χρόνο με τον εαυτό σας

Σε περίπτωση που τα συναισθήματα μοναξιάς σας οφείλονται στο ότι δυσκολεύεστε να μείνετε μόνοι σας, τότε είναι επιτακτική ανάγκη να μάθετε να περνάτε καλά μόνοι σας. Δοκιμάστε τις παραπάνω συμβουλές - τα χόμπι ειδικά θα βοηθήσουν πολύ με αυτό - και προσπαθήστε να ανακαλύψετε πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε πιο όμορφα. Άλλωστε, ο χρόνος που περνάτε με τον εαυτό σας είναι επίσης πολύ σημαντικός για ανασκόπηση - και δεν εννοούμε αυτο-μαστίγωμα.

Σκεφτείτε την ψυχοθεραπεία

Αν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα δεν σας αφήνουν να λειτουργήσετε φυσιολογικά στην καθημερινή σας ζωή, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσετε με κάποιον ειδικό. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα το πρόβλημα, άρα να βρείτε και την πηγή του. Συνεπώς, η αντιμετώπιση θα γίνει πιο εύκολη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ