Η υγεία του εντέρου σας συνδέεται σχεδόν με τα πάντα. Πολλές πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει τη σύνδεση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και του νευρικού σας συστήματος, του ανοσοποιητικού συστήματος, του κύκλου του ύπνου σας, ακόμη και της ψυχικής σας υγείας. Συνεπώς, δεν είναι περίεργο που ο κόσμος της ευεξίας επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχο της υγείας του εντέρου.

Ξεχάστε όμως τα προγράμματα "αποτοξίνωσης" και τις εξαντλητικές, περιοριστικές δίαιτες. Ο καλύτερος τρόπος για να επαναφέρετε το έντερό σας στην καλύτερή του υγεία είναι να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και να υιοθετήσετε μερικές καλές συνήθειες. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

Τρώτε πολλές φυτικές ίνες

Είναι σημαντικό να καταναλώνετε τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες, όπως λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Οι φυτικές ίνες τροφοδοτούν τα βακτήρια του εντέρου, με αποτέλεσμα να είναι πιο υγιή και να κάνουν πιο σωστά τη δουλειά τους. Μια επίσης καλή ιδέα είναι να καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν ήδη αυτά τα ωφέλιμα βακτήρια, τα προβιοτικά. Οι τροφές αυτές είναι το γιαούρτι, τα τουρσιά και οτιδήποτε έχει υποστεί ζύμωση.

Κάντε γυμναστική

Η ενσωμάτωση της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας για την ενίσχυση της υγείας του εντέρου επιβεβαιώνεται και από την επιστήμη. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Oxidative Medicine and Cellular Longevity το 2017, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η άσκηση ήταν ικανή να εμπλουτίσει την ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου με τρόπους που συνέβαλαν στην απώλεια βάρους και στην ανακούφιση από γαστρεντερικές διαταραχές. Αυτή η σύνδεση μεταξύ της άσκησης και του μικροβιώματος του εντέρου λειτουργεί και αντίστροφα. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Frontiers of Nutrition υπογράμμισε ότι όταν οι αθλητές αντοχής είχαν περισσότερα προβιοτικά στη διατροφή τους και φρόντιζαν καλύτερα την υγεία του εντέρου τους, αυτό βελτίωσε την απόδοσή τους.

Διαχειριστείτε το στρες

Μαζί με μια θρεπτική διατροφή και άφθονη άσκηση, η εύρεση τρόπων μείωσης του στρες είναι ένα από τα κλειδιά για την επαναφορά του εντέρου σας στα πιο υγιή του. Μια ψυχιατρική ανάλυση του 2020 στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο έδειξε ότι το στρες και η κατάθλιψη επηρεάζουν αρνητικά τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου. Αυτό μπορεί να εντείνει περαιτέρω τα αρνητικά συμπτώματα ψυχικής υγείας, καθώς η κατάθλιψη και η υγεία του εντέρου έχουν κοινούς παρονομαστές και αλληλοεπηρεάζονται. Από πρακτικές συμβουλές (όπως καλύτερος ύπνος και ασκήσεις αναπνοής) μέχρι πιο δημιουργικούς τρόπους διαχείρισης του στρες (οποιοδήποτε χόμπι, για παράδειγμα), είναι πολύ σημαντικό να καταφέρετε να θέσετε το άγχος σας υπό έλεγχο.

Περιορίστε το αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του εντέρου σας. Ξέρουμε ότι ασκεί ιδιαίτερη πίεση στο συκώτι, αλλά το αλκοόλ μπορεί επίσης να βλάψει τα τοιχώματα του στομάχου και του εντερικού σας συστήματος και να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο απορροφάτε τα θρεπτικά συστατικά.

Κοιτάξτε τα φάρμακά σας

Αν ακολουθείτε κάποια αγωγή, μπορεί να είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον γιατρό σας για το αν και πώς κάποιο φάρμακο θα μπορούσε να επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα με τη χρήση αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά απαλλάσσουν τα επιβλαβή βακτήρια που μας αρρωσταίνουν, αλλά σκοτώνουν επίσης μερικά από τα καλά βακτήρια. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές φορές μπορεί να ακούσετε τη συμβουλή να τρώτε γιαούρτι μαζί με αντιβίωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ευ. Κοράκη στην ημερίδα του iatronet.gr: Σε αναμονή υλοποίησης του Μητρώου Βιοϊατρικής έρευνας
Πόσο αυξήθηκε το burnout των γιατρών στην πανδημία
Οι χοροί λάτιν μπορούν να δώσουν ζωή στους εορτασμούς και να ενισχύσουν την υγεία