Στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια του κύματος Delta και του πρώτου κύματος Omicron, τα βρέφη χρειάστηκε να νοσηλευτούν για CoViD-19 πολύ πιο σπάνια εάν οι γονείς τους είχαν εμβολιαστεί κατά της CoViD 19. Αυτό προκύπτει σε ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Τα παιδιά θεωρούνται σημαντικοί φορείς αναπνευστικών λοιμώξεων, τις οποίες μπορούν να μεταφέρουν από τους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία στις οικογένειες.

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι οι οδοί επιμόλυνσης λειτουργούν και προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο Florin Solignac από το Université de Paris-Cité ανέλυσε τώρα τα δεδομένα της μελέτης PANDOR, η οποία καταγράφει όλα τα περιστατικά CoViD-19 σε παιδιά κάτω των 5 ετών σε 60 γαλλικά παιδιατρικά νοσοκομεία.

Κατά τη διάρκεια του κύματος Delta (12 Μαΐου έως - Δεκεμβρίου 2021) και του πρώτου κύματος Omicron (20 Δεκεμβρίου 2021 - 14 Φεβρουαρίου 2022), εισήχθησαν συνολικά 599 παιδιά. Για 208, η κατάσταση εμβολιασμού κατά της CoViD-19 των γονέων ήταν γνωστή.

Από τα 163 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, 63 εισήχθησαν κατά τη διάρκεια του κύματος Delta, 6 κατά τη φάση παρέλευσής του (μεταξύ 13 και 19 Δεκεμβρίου) και 94 κατά τη διάρκεια του κύματος Omicron. Παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού των ενηλίκων στη Γαλλία, που φτάνει το 92%, οι γονείς των περισσότερων παιδιών δεν είχαν εμβολιαστεί.

Η Solignac υπολόγισε λόγο κινδύνου 0,03 (95% διάστημα εμπιστοσύνης 0,02-0,06) για το κύμα Delta και 0,21 (0,14-0,33) για το κύμα Omicron.

Σύμφωνα με την ανάλυση, ο εμβολιασμός των γονέων θα μπορούσε να έχει μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στα βρέφη κατά 93% και 79%, αντίστοιχα.

Πηγές:
JAMA Network Open

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής