Η διαστολική πίεση είναι πολύ πιθανό να προκαλεί χαρακτηριστικά νευρωτικής προσωπικότητας, αναφέρει έρευνα στο General Psychiatry.

Το να διατηρείται υπό έλεγχο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των νευρωτικών συμπεριφορών, του άγχους και της καρδιοπάθειας. Η υπέρταση είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και εκτιμάται ότι συνδέεται με ψυχολογικούς παράγοντες όπως άγχος, κατάθλιψη και νευρωτισμό. Όμως, δεν είναι σαφές ποιο προκαλεί ποιο.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα με 8 βάσεις δεδομένων σε ολόκληρο το γονιδίωμα, από δείγματα αίματος, κυρίως ανθρώπων ευρωπαϊκής καταγωγής.
Η ανάλυση έδειξε ότι υψηλή αρτηριακή πίεση και η διαστολική πίεση είχαν σημαντική αιτιατή επίδραση στο νευρωτισμό αλλά όχι στο άγχος, στα συμπτώματα κατάθλιψης ή στην υποκειμενική ευεξία.

Μετά από προσαρμογές πολλών τεστ, μόνο η διαστολική πίεση συνδεόταν σημαντικά με τον νευρωτισμό (πάνω από 90%), βάσει 1,074 SNP.
Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ορισμένους περιορισμούς στα ευρήματα, όπως για παράδειγμα ότι ενδεχομένως μπορεί να μην είναι πιο ευρέως εφαρμόσιμα σε ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής.

Όμως η πίεση συνδέει τον εγκέφαλο και την καρδιά και έτσι ενδεχομένως προάγει την ανάπτυξη χαρακτηριστικών προσωπικότητας.

Άνθρωποι με νευρωτισμό μπορεί να είναι ευαίσθητοι στην κριτική, συχνά είναι επικριτικοί με τον εαυτό τους και εμφανίζουν εύκολα άγχος, θυμό, ανησυχία εχθρικότητα και κατάθλιψη.

Ο νευρωτισμός θεωρείται σημαντικός αιτιατός παράγοντας για άγχος και διαταραχές διάθεσης. Άνθρωποι με νευρωτισμό, πιο συχνά έχουν πολύ στρες που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πίεση και καρδιαγγειακές νόσους, σημείωσαν οι ερευνητές.

Πηγές:
General Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μπορεί να ραγίσει όντως η καρδιά μας;
Επίσκεψη Βιλδιρίδη σε νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Πώς να ξεπεράσω το hangover