Πολλές γυναίκες αισθάνονται μια μάζα στο μαστό ή βλέπουν στο αποτέλεσμα μιας απεικονιστικής εξέτασης μια κύστη ή κάποια άλλη μη καρκινική ανάπτυξη.
Με αυτά τα νέα έρχεται ανακούφιση, αλλά μπορεί να μην είναι το τέλος της ιστορίας, όπως υποδεικνύει νέα έρευνα.

Αν και αυτές οι μάζες δεν είναι καρκινικές, η παρουσία τους ενδεχομένως μπορεί να αυξάνει μελλοντικά τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού.

Γυναίκες με καλοήθεις παθήσεις μαστών, όπως κύστεις και ιναδενώματα, έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο μαστού τα επόμενα 20 χρόνια, αναφέρουν ερευνητές από την Ισπανία.

Tα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τις γυναίκες με καλοήθη ευρήματα στο μαστό να συμμετέχουν σε προγράμματα εξέτασης καρκίνου στο μαστόν επειδή έχουν αυξημένο κίνδυνο και θα μπορούσαν να ωφεληθούν από υψηλότερου βαθμού πρόωρο εντοπισμό καρκίνο στο μαστόν δήλωσε η Marta Román, επιδημιολόγος στο Hospital del Mar.

Σημειώνειν ότι επειδή γυναίκες με καλοήθη νόσο στο μαστό έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο μαστού, οι πληροφορίες για την καλοήθη πάθηση στο μαστό μαζί με πληροφορίες για την πυκνότητα μαστού την ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο μαστό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εντοπιστούν ομάδες κινδύνου ώστε να σχεδιαστούν εξατομικευμένες στρατηγικές εξέτασης.

Καλοήθεις αλλοιώσεις μαστού θα μπορούσαν να είναι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο στο μαστό, δήλωσε η Román. Είναι δείκτες αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου στο μαστό μελλοντικά, δήλωσε.

Για την έρευνα, οι επιστήμονες συνέκριναν τον κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό σε 770.000 γυναίκες. Από αυτές, περίπου 17,800 διαγνώστηκαν με καλοήθη νόσο μαστού και περίπου 11.700 διαγνώστηκαν με καρκίνο μαστού σε διάρκεια 20 χρόνων παρακολούθησης.

Γυναίκες με ιστορικό καλοήθους ευρήματος στο μαστό, όπως ιναδενώματα και κύστεις, ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο μαστού.
Ο κίνδυνος παρέμενε για τουλάχιστον 2 δεκαετίες και ίσχυε άσχετα από την ηλικία.

Περίπου 25 στις 1.000 γυναίκες με καλοήθη πάθηση μαστού διαγνώστηκαν με καρκίνο στο μαστό έναντι 15 στις 1.000 χωρίς παρόμοιο ιστορικό.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν νωρίτερα φέτος στο International Journal of Environmental Research and Public Health, και παρουσιάστηκαν αυτές τις ημέρες στο  European Breast Cancer Conference.

Πηγές:
International Journal of Environmental Research and Public Health,