Αύξηση κρουσμάτων του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) σε 13 χώρες της Ευρώπης, καταγράφει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σε σημερινή έκθεση του ECDC επισημαίνεται πως ο ιός υποτροπιάζει καθ' όλη τη διάρκεια του έτους στην Ευρώπη και κορυφώνεται κυρίως κατά τους μήνες του φθινοπώρου, του χειμώνα και της άνοιξης (Οκτώβριος έως Απρίλιος). Είναι η κύρια αιτία οξέων λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος σε βρέφη και μικρά παιδιά.

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, 13 κράτη - μέλη έχουν αναφέρει αύξηση κρουσμάτων από τον Οκτώβριο έως τα μέσα Νοεμβρίου. Σε ετήσια βάση, εκτιμάται πως νοσηλεύονται στην Ευρώπη με RSV περισσότερα από 200.000 παιδιά κάτω των 5 ετών και περισσότεροι από 150.000 άτομα άνω των 65 ετών.

Οι ειδικοί του ECDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έχουν προειδοποιήσει φέτος για πιθανή συγκυκλοφορία κορωνοϊού και γρίπης, που αν συνδυαστεί με έξαρση των λοιμώξεων από RSV μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη πίεση τα ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας.

Τα συμπτώματα του RSV περιλαμβάνουν καταρροή, μείωση της όρεξης, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και συριγμό. Οι περισσότερες λοιμώξεις υποχωρούν από μόνες τους σε μία ή δύο εβδομάδες, αλλά ενδέχεται να προκληθούν σοβαρές λοιμώξεις, όπως βρογχιολίτιδα, φλεγμονή των μικρών αεραγωγών στον πνεύμονα και πνευμονία, λοίμωξη των πνευμόνων.

Σχεδόν όλα τα παιδιά μολύνονται από τον RSV στην ηλικία των 2 ετών και οι επαναμολύνσεις είναι συχνές. Αν και η μόλυνση είναι σχεδόν αναπόφευκτη στα περισσότερα παιδιά, θα πρέπει να καταβληθούν ιδιαίτερες προσπάθειες για την προστασία των πρόωρων μωρών και των βρεφών μικρότερα των 6 μηνών. Επιπλέον, τα νήπια που δεν έχουν αντιμετωπίσει RSV κατά τη διάρκεια της πανδημίας CoViD, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Τα θεραπευτικά μέσα κατά της σοβαρής λοίμωξης από RSV έχουν εγκριθεί και οι ερευνητές βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης εμβολίων.

Μέτρα πρόληψης

Τα γενικά μέτρα πρόληψης είναι τα ίδια όπως και για τους περισσότερους άλλους ιούς του αναπνευστικού, όπως εφαρμογή κατάλληλων μέτρων ατομικής υγιεινής: κάλυψη της μύτης και του στόματος όταν φτερνίζεστε, αποφυγή στενής επαφής και τακτικό πλύσιμο των χεριών και χρήση απολυμαντικού χεριών.

Τα παιδιά δεν πρέπει να πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς ή στο σχολείο και οι ενήλικοι δεν πρέπει να πηγαίνουν στο χώρο εργασίας τους εάν έχουν συμπτώματα. Τα άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα θα πρέπει να απομονώνονται στο σπίτι για 48 ώρες μετά την άρση των συμπτωμάτων.

Σε όσες περιπτώσεις είναι εφικτό, οι γονείς με παιδιά υψηλού κινδύνου θα πρέπει να περιορίζουν τον χρόνο που περνά το παιδί σε παιδικούς σταθμούς ή άλλα δυνητικά μεταδοτικά περιβάλλοντα κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλής δραστηριότητας RSV.

Θα πρέπει, επίσης, να βοηθούν το παιδί τους να αποφεύγει τη στενή επαφή με άρρωστα άτομα, να πλένει συχνά τα χέρια του με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και να αποφεύγει να αγγίζει το πρόσωπό του με άπλυτα χέρια. Τα ίδια μέτρα ισχύουν και για τους ηλικιωμένους.