Βρισκόμαστε στη μέση του χειμώνα και σύμφωνα με όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουμε έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων στα παιδιά.

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής απευθύνει συστάσεις προς τους γονείς, με στόχο την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των επιπλοκών. Ο παιδίατρος - εντατικολόγος Αναστάσιος Χατζής απαντά στις ερωτήσεις που ακολουθούν:

Γιατί μιλάμε ειδικά για ιώσεις;

Γιατί απλούστατα η πλειονότητα των αναπνευστικών λοιμώξεων της παιδικής ηλικίας οφείλονται σε ιούς. Υπάρχουν βεβαίως και αναπνευστικές λοιμώξεις που οφείλονται σε μικρόβια, όμως οι πιο πολλές είτε συνυπάρχουν είτε ακολουθούν τις ιογενείς λοιμώξεις.

Ποια είναι η σημασία αυτής της διευκρίνισης;

Πολύ μεγάλη, γιατί για τους περισσότερους ιούς (με εξαίρεση τον ιό της γρίπης) δεν διαθέτουμε αντιικά φάρμακα, όπως για τα μικρόβια έχουμε τα αντιβιοτικά. Οπότε, το συμπέρασμα και η χρήσιμη πληροφορία για τους γονείς είναι: Οι περισσότερες αναπνευστικές λοιμώξεις δεν χρειάζονται αντιβιοτικά.

Αν ένα παιδί πάρει αντιβιοτικό χωρίς λόγο, θα πάθει κάτι;

Κατ’ αρχήν δε θα ωφεληθεί και αν στη συνέχεια (υπό αντιβίωση) παρουσιάσει πυρετό θα πρέπει να μπει στο νοσοκομείο, να κάνει εξετάσεις και να τού χορηγηθεί συνδυασμός άλλων αντιβιοτικών, για τον φόβο άλλης πιο σοβαρής λοίμωξης.

Άρα, τι πρέπει να κάνουμε;

Καλούμε τον παιδίατρο να δει το παιδί και εφ’ όσον ο ίδιος βεβαιωθεί ότι πρόκειται για ήπια αναπνευστική ίωση, θα δώσει απλές οδηγίες για ανάπαυση, υγρά, ελαφρά διατροφή και αντιπυρετικά.

Κάποια παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν σοβαρή λοίμωξη από το αναπνευστικό τους σύστημα, όπως είναι τα πολύ μικρά παιδιά, ιδιαίτερα τα βρέφη και αυτά που έχουν και κάποιο άλλο πρόβλημα.

Τα βρέφη, ιδιαίτερα κάτω από την ηλικία των 6 μηνών, δεν έχουν ακόμη πλήρως ανεπτυγμένο το αναπνευστικό τους σύστημα. Στα παιδιά αυτά η αναπνευστική ίωση δυσκολεύει την αναπνοή γιατί κλείνουν από τις εκκρίσεις οι μικροί βρόγχοι.

Είναι αυτό που ονομάζουμε βρογχιολίτιδα, γιατί οι μικροί βρόγχοι πριν από τις κυψελίδες ονομάζονται βρογχιόλια. Εκεί λοιπόν πάει ο ιός και προκαλεί φλεγμονή που έχει ως συνέπεια την απόφραξη τους.

Από τα παιδιά αυτά κάποια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να περάσουν πιο σοβαρά τη βρογχιολίτιδα;

Τα πολύ μικρά βρέφη (κυρίως κάτω των 3 μηνών) και ιδίως τα πρόωρα ή αυτά που έχουν κάποιο πρόβλημα καρδιάς ή πνευμόνων (συγγενείς καρδιοπάθειες και πνευμονοπάθειες). Αυτά τα παιδιά συνήθως χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Πώς αντιμετωπίζεται η ήπια βρογχιολίτιδα;

Όπως όλες οι ιώσεις, με απλά μέσα κάτω υπό την παρακολούθηση του παιδιάτρου. Πρέπει να αποφεύγεται η πολυφαρμακία!

Τι μπορούμε να κάνουμε προληπτικά, ώστε να την αποφύγουμε;

Με εξαίρεση τα παιδιά υψηλού κινδύνου (σε αυτά χορηγείται προφυλακτική αγωγή), για τα υπόλοιπα δε μπορούμε να κάνουμε κάτι απόλυτα αποτελεσματικό, εκτός από το να περιορίσουμε το συγχρωτισμό τους με άλλα άτομα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Μπορούμε να κάνουμε κάτι γενικότερο;

  • Μητρικός θηλασμός αποκλειστικά για το πρώτο 6μηνο της ζωής του παιδιού, που του παρέχει μεταξύ των άλλων και τα απαραίτητα μητρικά αντισώματα, τα οποία το καλύπτουν μέχρι να αρχίσει να δημιουργεί τα δικά του.
  • Εμβολιασμός στον σωστό χρόνο για την πρόληψη των άλλων παιδικών ασθενειών (όχι της βρογχιολίτιδας). Μακριά από την ατεκμηρίωτη παραπληροφόρηση εναντίον των εμβολίων: Μόνο δραματικές συνέπειες μπορεί να έχει!
  • Παθητικό κάπνισμα, που έχει άμεσα αρνητική επίπτωση στο αναπνευστικό σύστημα (και όχι μόνο) των μικρών παιδιών και επιτείνει τη βαρύτητα των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νερό με σπόρους chia: Μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά;
‘Αδ. Γεωργιάδης: Το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ καθιστά τη θέση τους πιο ελκυστική
Γιατροί ΕΣΥ: Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ που καθορίζει τους όρους άσκησης ιδιωτικού έργου