Ιαπωνική εταιρεία βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε το πρώτο παγκοσμίως τεστ για έγκαιρη ανίνευση του κινδύνου για καρκίνο στο πάγκρεας, χρησιμοποιώντας την ισχυρή μύτη μικροσκοπιών σκουληκιών.

Η Hirotsu Bio Science, τον τρέχοντα μήνα κυκλοφόρησε το τεστ N-NOSE plus Pancreas που απευθύνεται στους καταναλωτές στην Ιαπωνία και που σκοπεύει να το εξάγει στις ΗΠΑ το 2023.

Οι χρήστες στέλνουν δείγμα ούρων στο εργαστήριο όπου τοποθετείται σε δίσκο πέτρι με ένα είδος νηματωδών.

Τα σκουλήκια, C. elegans, έχουν οσφρητικές αισθήσεις πιο ισχυρές από των σκύλων και ακολουθούν τη μύτη τους προς τα καρκινικά κύτταρα.

Αυτό κάνει τα μικροσκοπικά πλάσματα ισχυρό διαγνωστικό όπλο, δήλωσε ο Takaaki Hirotsu, ο οποίος τα μελετά για 28 χρόνια.

Η Hirotsu Bio κυκλοφόρησε το πρώτο τεστ N-NOSE στους καταναλωτές τον Ιανουάριο 2020 το οποίο ‘’ισχυρίζεται’’ πως έχει την ικανότητα να διαπιστώσει αν κάποιος έχει υψηλό κίνδυνο καρκίνου ή όχι. Περίπου  250.000 άνθρωποι υποβλήθηκαν στο αρχικό τεστ και 5%-6% βρέθηκαν να έχουν υψηλό κίνδυνο.

Στην τελευταία εκδοχή, η εταιρεία άλλαξε το γενετικό κώδικα των νηματωδών ώστε να αποφεύγουν να κολυμπούν στα δείγματα καρκίνου στο πάγκρεας.

Tο κιτ κοστίζει 505 δολάρια.

Ορισμένοι γιατροί επέκριναν αυτή την άμεση προσέγγιση στους καταναλωτές και αμφισβήτησαν την ιατρική χρησιμότητα των αποτελεσμάτων.