Ερευνητές του Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) συνέκριναν την επίδραση 3 διατροφικών μοτίβων στον κίνδυνο ανθρώπων να εμφανίσουν καρδιαγγειακό συμβάν τα επόμενα 10 χρόνια. Οι 3 δίαιτες ήταν η DASH, μια δίαιτα με πολλά φρούτα και λαχανικά και η δυτικού τύπου διατροφή.

Η έρευνα υπέδειξε ότι ενώ η δίαιτα DASH και η διατροφή με φρούτα και λαχανικά καθεμία μείωνε τα σκορ κινδύνου κατά 10% σε 8 εβδομάδες, η DASH πρόσφερε επιπλέον οφέλη για γυναίκες και έγχρωμους σε σχέση με τη δυτικού τύπου διατροφή. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Cardiology.

O Stephen P. Jurashcek, δήλωσε ότι η νέα έρευνα υπέδειξε ότι τα οφέλη που συνδέονται με αυτές τις διατροφές ενδεχομένως μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το φύλο και τη φυλή.

Ενώ μια διατροφή με φρούτα και λαχανικά είχε μειώσεις στον κίνδυνο για γυναίκες και έγχρωμους, η επίδραση με την DASH ήταν διπλάσια στις γυναίκες και τετραπλάσια σε έγχρωμους.

Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία 459 ενηλίκων  22 έως 75 ετών που συμμετείχαν στην αρχική δοκιμή DASH.

Οι συμμετέχοντες, περίπου οι μισές ήταν γυναίκες και μισοί έγχρωμοι, χωρίστηκαν σε 3 δίαιτες για 8 εβδομάδες.

Η δίαιτα της ομάδας ελέγχου ήταν υψηλή σε λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.

Η διατροφή με φρούτα και λαχανικά έδινε περισσότερα αγροτικά προϊόντα αλλά δεν διέφερε σημαντικά από τη διατροφή ελέγχου.

Η DASH επίσης έδινε περισσότερα φρούτα και λαχανικά αλλά με έμφαση σε περισσότερη ολική άλεση, άλιπες πρωτεΐνες, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ενώ μείωνε τα λιπαρά, τα κορεσμένα λιπαρά, τη χοληστερόλη και τη ζάχαρη.

Η σύγκριση έδειξε ότι η DASH και η διατροφή με φρούτα και λαχανικά μείωσαν τον δεκαετή κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο λόγω αρτηριοσκλήρυνσης κατά 10%.

Όμως η επίδραση δεν ήταν σταθερή δημογραφικά. Η DASH μείωσε το σκορ δεκαετούς κινδύνου στις γυναίκες κατά 13% σε σύγκριση με 6% στους άντρες.

Η DASH μείωσε το σκορ κατά 14% στους έγχρωμους έναντι 3% στους μη έγχρωμους.

Η έρευνα υπέδειξε ότι η DASH είναι πιθανό να προσφέρει στους έγχρωμους περισσότερα οφέλη πρόσληψης σε σχέση με την έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες