Έχετε πείσει ποτέ έναν φίλο σας να πιει ακόμα και αν δεν το ήθελε πραγματικά; Μήπως διακόψατε κάποιον ενώ ήταν σε κλήση εργασίας; Μήπως έχετε στείλει μήνυμα σε συνάδελφο για δουλειά εκτός ωραρίου; Αν ναι, μπορεί να τους κάνατε να νιώθουν άβολα και να ξεπεράσατε τα όριά τους, ακόμα και αν δεν το θέλατε απαραίτητα.

Ο καθορισμός των ορίων είναι ουσιαστικά ο τρόπος που κάποιος μπορεί να σας ενημερώσει:

  • Πώς προτιμά να επικοινωνεί
  • Πώς θα ήθελε να του φέρονται
  • Πώς θα ήθελε να αλληλεπιδρά μαζί σας
  • Ο βαθμός στον οποίο είναι πρόθυμος επικοινωνεί
  • Τι δεν είναι αποδεκτό

Ανάλογα με το είδος των ορίων που έχουν τεθεί και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τη σχέση σας, μπορεί να βιώσετε συναισθήματα που κυμαίνονται από έκπληξη, θυμό, πόνο, σύγχυση ή αποδοχή.

Η σημασία του σεβασμού των ορίων των άλλων

Ενώ συχνά μιλάμε για τον καθορισμό ορίων στις σχέσεις μας με τους άλλους, δεν μιλάμε τόσο πολύ για το σεβασμό των ορίων των άλλων. Ωστόσο, για να αναπτυχθούμε, είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί το άτομο έχει θέσει αυτό το όριο και να το σεβαστούμε. Οι άνθρωποι θέτουν όρια για την ασφάλειά τους. Ο σεβασμός τους βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στη σχέση και δείχνει στο άλλο άτομο ότι νοιάζεσαι για τη συναισθηματική του ευημερία.

Ο αντίκτυπος της ασέβειας των ορίων των άλλων

Η ασέβεια των ορίων μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στη σχέση. Μπορεί να μην καταλαβαίνετε γιατί κάποιος έχει ένα όριο και μπορεί να διαφέρει από αυτό που είναι αποδεκτό για εσάς. Ανεξάρτητα από αυτό, κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να θέτει τα δικά του όρια. Όταν τα όρια παραβιάζονται συνεχώς, χάνεται η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση. Πολλές φορές αυτό μπορεί να σημαίνει σύγκρουση, συναισθηματική δυσφορία και αποφυγή του άλλου.

Πώς να σεβαστείτε τα όρια των άλλων

Επικοινωνήστε με σαφήνεια

Η σαφής επικοινωνία μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε με τι αισθάνεται άνετα το άτομο και πού βρίσκονται τα όριά του. Μπορεί να είναι χρήσιμο να τους ρωτήσετε πώς νιώθουν εκ των προτέρων, αντί να υποθέσετε ποια είναι τα όριά τους.

Δώστε προσοχή στις μη λεκτικές ενδείξεις

Εκτός από τα λόγια του ατόμου, μπορεί να είναι χρήσιμο να δίνετε προσοχή σε μη λεκτικά στοιχεία όπως ο τόνος και η γλώσσα του σώματος. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να σας βοηθήσουν να μετρήσετε το επίπεδο άνεσης τους. Για παράδειγμα, αν ο τόνος τους δεν είναι σίγουρος, η στάση τους είναι κλειστή ή προσπαθούν να αλλάξουν το θέμα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν αισθάνονται πολύ άνετα με αυτό που τους ζητάτε.

Αποδεχτείτε το ‘’όχι’’ ως απάντηση

Όταν κάποιος λέει όχι, θέτει ένα πολύ ξεκάθαρο όριο. Είναι σημαντικό να το σέβεστε αυτό, όπως θα θέλατε να σέβονται οι άλλοι τα όριά σας, και να μην προσπαθείτε αμέσως να διαπραγματευτείτε.

Μην το παίρνετε προσωπικά

Μην υποθέσετε ότι ένα όριο που τίθεται σημαίνει ότι κάνατε κάτι λάθος ή ότι το άτομο δεν σας συμπαθεί. Τα όρια συχνά αφορούν την αυτοφροντίδα και πόσα μπορεί να ανεχθεί κάποιος εκείνη τη στιγμή. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να μην παίρνετε τα πράγματα προσωπικά.

Να θυμάστε ότι οι ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές

Κάθε άτομο πρέπει να θέτει όρια με βάση τις δικές του προτιμήσεις, την ανοχή και τις ικανότητές του. Είναι σημαντικό να σέβεστε τα όρια των άλλων ακόμα και αν σας φαίνονται ανόητα ή είναι διαφορετικά από αυτά που θεωρείτε αποδεκτά.

Ελέγξτε τις συναισθηματικές σας αντιδράσεις

Όταν κάποιος θέτει ένα όριο στη σχέση του μαζί σας, μπορεί να αισθανθείτε απόρριψη, κάτι που μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πληγωμένοι, θυμωμένοι, απογοητευμένοι, σοκαρισμένοι ή ντροπιασμένοι. Μπορεί να είναι χρήσιμο να σκεφτείτε γιατί αισθάνεστε έτσι, παρά να αναρωτηθείτε τι κάνατε λάθος με το συγκεκριμένο άτομο. Η επεξεργασία των συναισθηματικών σας αντιδράσεων μπορεί να σας βοηθήσει είτε να αποδεχτείτε τα όρια είτε να αναζητήσετε αλλού για να εκπληρώσετε τις ανάγκες σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας