Σε άσκοπες αξονικές τομογραφίες υποβάλλονται ασθενείς με σοβαρά νοσήματα, όπως καρκίνο, οι οποίοι έχουν προηγουμένως εξεταστεί με PET/CT.

Το PET/CT είναι ένα υβριδικό σύστημα απεικόνισης, το οποίο συνδυάζει την ποζιτρονική τομογραφία και την αξονική τομογραφία σε ένα μηχάνημα.

Λόγω της έλλειψης πρωτοκόλλου, ασθενείς που έχουν ήδη κάνει τη συγκεκριμένη εξέταση, καλούνται από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, όπως οι ογκολόγοι, να κάνουν απλή αξονική τομογραφία, προκειμένου να διευκρινιστεί εάν ο όγκος είναι ενεργός.

Αυτό, ωστόσο, θα μπορούσε να έχει απαντηθεί από την PET/CT, εάν υπήρχε ο κατάλληλος συντονισμός μεταξύ ακτινολόγων και ογκολόγων.

Το θέμα συζητήθηκε τη Δευτέρα, με αφορμή το εκπαιδευτικό και μετεκπαιδευτικό συνέδριο της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, το οποίο πραγματοποιείται από τις 9 έως τις 11 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, με θέμα "Τρέχουσες Εξελίξεις στην Ακτινολογία".

Ο επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Κυριάκος Στριγγάρης και ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Λυμπερόπουλος ανέφεραν πως το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) έχει εισηγηθεί στον υπουργό ένα πρωτόκολλο, με το οποίο οι ακτινολόγοι καθίστανται ομότιμοι και ισότιμοι στη διαχείριση παρόμοιων περιστατικών.

Με πρωτόκολλο από το υπουργείο Υγείας, θα καθορίζονται και οι προϋποθέσεις αξονικής τογραφίας θώρακα σε καπνιστές, προκειμένου να γίνεται έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του μαστού.

Όπως εξήγησαν, η ειδικότητα του ακτινολόγου δεν είναι ό,τι ήταν στο παρελθόν. Έχει μετατραπεί σε κλινική ειδικότητα, δεδομένου ότι μπορεί να συμβάλει - εκτός από τη διάγνωση - και στη διαχείριση μίας σειράς προβλημάτων υγείας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδήλώσης, η Ακτινολογία χρησιμοποιεί και αξιοποιεί τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις των συστημάτων απεικόνισης των συστημάτων απεικόνισης στην Επεμβατική Ακτινολογία.

Έχει πλέον κατακτήσει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία των όγκων, αγγειακών και λοιπών παθήσεων, καθώς και στη διαχείριση και θεραπεία αγγειακών και λοιπών παθήσεων, καθώς και στη διαχείριση και θεραπεία αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (επεμβατική Νευροακτινολογία).

Η Ακτινολογία - εξήγησαν - έχει κεντρικό ρόλο στην πανδημία CoViD, στα προγράμματα προληπτικού - προσυμπτωματικού ελέγχου του πληθυσμού (καρκίνος μαστού, καρκίνος του πνεύμονα).

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα